Loader

5.4.2016.

Poslednji dani za liste

07.april,12:16

Ko prelazi cenzus, s kim će SPS nakon izbora i služe li mediji stranačkim obračunima

Nove liste

RIK-u su predate još tri liste za predstojeće izbore. Reč je o listama „Republikansa stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović“, „Srpsko-ruski pokret – Slobodan Dimitrijević“ i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“. Do sada je proglašeno 10 izbornih lista, a stranke i udruženja koja su zainteresovana za učešće na parlamentarnim izborima imaju još tri dana za predaju izbornih lista.

Najveća podrška SNS

Istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli CESID i B92 pokazuje da bi 53 odsto ispitanika glasalo za SNS, dok bi u parlament ušla koalicija oko SPS sa 13 odsto glasova, a cenzus bi prešli koalicija DSS – DVERI, SRS, koalicija SDS – LDP – LSV, DS i Pokret „Dosta je bilo“. pokazalo je istaživanje CESID-a i B92. Na glasanje bi „sigurno izašlo“ 53 odsto birača, dok bi na njih „verovatno izašlo“ 19,3 odsto ispitanika. Prema istraživanju, 10,8 odsto ispitanika se izjasnilo da „sigurno ne bi glasalo“, dok je 8,6 odsto reklo da „verovatno ne bi izašlo“ na birališta.

U evropskom duhu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas delegaciji Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za kontrolu izbora da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će izbori biti održani u evropskom duhu uz poštovanje evropskih vrednosti. Vučić je izrazio nadu da će delegacija Saveta Evrope imati sve potrebne mehanizme za posmatranje izbora i naglasio da je veoma važno što ove izbore karakteriše najmanji broj incidenata u istoriji višepartijskog sistema.

Bomba u Zubinom Potoku montirana diverzija

Pokrajinski odbor DSS-a na Kosovu ocenio je da je eksplozija u Zubinom Potoku, na dan posete premijera Aleksandra Vučića, zapravo „montirana diverzija“ koju je „režirao“ sam predsednik Vlade. U saopštenju DSS-a ističu da „vedro lice predsednika Vlade tokom posete, govori da je reč o montiranoj diverziji“. „Predsednika Vlade tokom posete nije uzbudio na taj teroristički čin, kako ga naziva direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Još je neshvatljivije da predsednik Vlade na mesto terorističkog čina dovodi par hiljada građana, imajući u vidu da izvšioci nisu uhvaćeni, da bi održao svoj predizborni skup“, navedeno je u saopštenju.

Glasanje za SPS nije bačen glas

Funkconer SPS Dušan Bajatović izjavio je da ta stranka neće praviti nikakve postizborne koalicije sa takozvanim desničamarima i bivšim strankama DOS-a. „Mi smo spremni za vlast jer mislimo da tu najviše možemo da doprinesemo. Glasanje za SPS nije bačen glas kao za neke druge otpatke iz DOS-a i neke desničare, koji to nisu. Mi smo bili faktor stabilnosti i nameravamo da to ostanemo“. On je dodao da ujedinjavanje SPS sa svim drugim strankama protiv SNS-a nije moguće jer bi to, kako je rekao, bila jedna vrlo neprirodna koalicija.

Mediji i stranački obračuni

Radio-televizija Vojvodine (RTV) saopštila je da ne želi da učestvuje u stranačkim obračunima, pošto je SNS optužila RTV za „tendencioznost“, a DS optužila predstavnika SNS-a da je vređao RTV i druge prisutne na današnjem sastanku u vezi sa predstavljanjem izbornih lista na pokrajinskom javnom medijskom servisu. „Uredništvo RTV-a tim povodom saopštava da ni pod kakvim uslovima neće učestvovati u stranačkim obračunima. Jedini cilj naših predizbornih aktivnosti pa i današnjeg sastanka, jeste da svim listama obezbedimo identične uslove za predstavljanje izbornih programa“, naveo je RTV u saopštenju koje je emitovao u svom programu.

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve