Loader

Komentar dana

Od sumraka do svitanja

01.oktobar,12:26

Kada je, pre 14 godina, u Srbiji počeo da se emituje „Veliki brat“, bilo je jasno kuda to vodi. Uzalud se sada čelnici tadašnjeg „urbanog“ i „avangardnog“ B92, koji je prvi rijaliti emitovao, vade kako je ondašnji „Veliki brat“ bio primer kulture u odnosu na „Zadrugu“ i „Parove“, jer je pobednik bio pristojan momak, muzičar koji je na kraju pobedom ostvario svoj san i svirao na „Kolarcu“.

Od ondašnjeg podilaženja najnižim strastima, i imbecilnog čekanja da se desi prvi seks uživo, logičnim razvojnim putem se došlo do toga da se čekaju još prvo samoubistvo, ubistvo i silovanje u živom programu, jer samo to još nije viđeno u ovdašnjim rijalitijima. I nije nikakva uteha i opravdanje što je „to“ došlo iz inostranstva kao gotova franšiza, koja se primila u mnogim državama sveta.

Nije nikakva uteha ni što je „to“ oblikovalo svet na mnogo načina, pa danas mnogi belosvetski političari, kao i ono što rade, u brojnim segmentima liče na učesnike rijalitija. Jer, ovdašnji rijaliti ima jednu specifičnost, ovde je politika medijski potpuno oslonjena na „Zadruge“ i „Parove“ – red prostakluka, uvreda i gluposti, pa informativni „Minut-dva“ na Pinku u kome se predsednik i njegovi, ili gazda Mitrović, prostački i uvredljivo odnose prema svima koji kažu nešto protiv njih, ili se glupavo hvale, a onda „zadrugari“ nastavljaju svoj posao; nešto slično i na Hepiju, gde predsednik u predizbornoj kampanji dovodi svoje roditelje, ili gostuje u redovnom ritmu, a u nastavku se razobručeni polusvet hvali koliko naplaćuje svoje usluge, svađa se, preti i bije. I tako svaki dan, po ceo dan, godinama. Ova simbioza naizgled savršeno funkcioniše, jer u suštini nema boljeg ogledala ove vlasti od pinkova, hepija, informera i sličnih medijskih izlučevina, samo što su tako i politički život i mnogi drugi oblici života u državi pretvoreni u prostački rijaliti, koji nagriza i uništava suštinu društva.

Što je najgore, kao da i mnogi mediji „sa druge strane“ dobrovoljno klize u žutilo, na korak do rijalitija, valjda verujući da će se tako više približiti onom imaginarnom „narodu“, čiji ukus pominju kreatori ovdašnjih rijalitija kada se pravdaju zašto rade to što rade. I dešavanja na opozicionoj sceni takođe sve češće (i već jako dugo) liče na „Zadrugu“ i „Parove“ (videti najsvežiji primer pod „Demokratska stranka“), a i većina kritičara vlasti po društvenim mrežama potpada u isti model ponašanja.

Zato je hvale vredan pokušaj Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kakvo god bilo dosadašnje postupanje tog REM-a, koji je naložio stručnoj službi tog tela da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija, prema kojem će emitovanje tog programa biti ograničeno od 23 sata do 6 sati ujutru, makar to delovalo kao slabašan pokušaj čišćenja samo jednog ćoška u beskrajnom nizu Augijevih štala, u koje je društvo pretvoreno.

Ne treba se previše nadati, tek će se videti kako će se vlast, koja o svemu odlučuje, odnositi prema tom predlogu – niko ne seče dobrovoljno granu na kojoj sedi. Zato će vraćanje bilo kakve elementarne pristojnosti u javni život biti dug i mukotrpan proces, ali odnekud se mora početi. Makar i simboličkim guranjem malog dela srpskog rijalitija u termine kada većina građana spava.

Poslednje izdanje

Projekat “Jadar” iz nemačke perspektive

Litijumski savez Šolc–Vučić Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve