Loader

Komentar dana

Poražavajuće posledice dehumanizacije

21.maj,09:43

Prošle nedjelje je izvjesni građanin nazvao redakciju: protestirao je što se nalazi na fotografiji objavljenoj u „Vremenu“. Nije ga zanimala činjenica da je fotografiju snimio fotoreporter Tanjuga i da ju je mogao objaviti svaki klijent ove agencije. Dotični građanin je nešto tražio od nas, ali nije htio reći što. Tvrdio je da ga je sramota jer mu se slika našla u nedjeljniku u kome piše Teofil Pančić i drugi slični njemu, naglasivši – u istom kontekstu – i da je, u vreme kada je zvao, na naslovnoj strani broja Dragan Đilas. Na kraju, nije ga bilo moguće razuvjeriti da nismo pratili odakle zove niti da to možemo čak i da hoćemo. Ponavljao je da telefon pripada mirnim, običnim ljudima „koji nemaju veze“ i da im ne šaljemo svoje batinaše…

Kako smo do ovoga došli? Zašto bi bilo kome palo na pamet da „Vreme“ raspolaže nekakvim batinašima? Pogotovo što smo se uvijek – tokom tri decenije postojanja – suprotstavljali svakom obliku nasilja, pozivali na mir, nacionalnu i svaku drugu toleranciju, zastupali dijalog i javni interes?

Odgovor na ova pitanja leži u trenutnoj, kako bi to nekad rekli, društveno-političkoj situaciji. Režim je do krajnosti podijelio građane na „nas“ i „njih“, sistematski demonizirajući, kriminalizirajući i dehumanizirajući ove druge: to su sve lopovi, kriminalci, nasilnici, izdajnici, fašisti, moguće i ubojice… Podržavaju ih zapadne ambasade i pravosuđe instalirano u doba njihove vladavine, pardon – pljačke zemlje. Pošten čovjek zna da istom zločinačkom udruženju pripadaju i opozicioni političari i novinari nezavisnih medija i pojedini profesori i svako tko iznosi kritičko mišljenje ili postupa po savjesti poput nekih sveštenika.

Ovu zlokobnu mantru i još mnogo što-šta sličnog do iznemoglosti ponavljaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova stranačka mašinerija, mediji, spin doktori… Reklo bi se i da mogu biti zadovoljni postignutim efektom, ako je suditi po građaninu iz prvog pasusa; zna on da mi „šaljemo batinaše“ iako – očito je – naše novine nikad nije čitao… Što mu na to reći, kako ga razuvjeriti?

Naime, građani Srbije iz dana u dan slušaju jednu te istu poražavajuću poruku: kome je do duševnog i svakog drugog mira, neka se kloni Đilasa ili bilo koga iz opozicije kao da je gubav, a bolje je u ruke uzeti usijano željezo nego „Vreme“ i ostale nezavisne medije. Nikad čovjek ne zna tko to gleda, gdje bilježi i kakve probleme poslije može imati. Ovo je, inače i glavni razlog zbog čega naprednjački režim do pucanja zateže tenzije u društvu.

To je ta Srbija budućnosti za našu djecu.

Poslednje izdanje

Projekat “Jadar” iz nemačke perspektive

Litijumski savez Šolc–Vučić Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve