Loader

Komentar dana

Dok sat otkucava

21.maj,12:09

Rat saopštenjima koji se od utorka vodi između Jelene Trivan i Ministarstva kulture i informisanja je na pauzi, nakon što je pred vikend Trivanova upotrebila moćno oružje – premijerku Anu Brnabić. Pobednika ne treba očekivati pre izbora.

Sve je počelo gostovanjem Jelene Trivan, predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS), na TV Hepi, tokom kojeg se razgovor o njenom iskustvu sa koronom prelio na odnos Ministarstva kulture prema FCS-u. Ministarstvo sahranjuje FCS, rekla je Trivanova, a optužbu argumentovala podacima da je Ministarstvo u decembru smanjilo budžet FCS-a za 12 odsto, da filmadžijama nije uplatilo ugovorene obaveze, i da je u vreme kada je država zbog korone institucijama smanjila budžet za 20 odsto samo FCS-u smanjeno 35 odsto.

Ministarstvo je uzvratilo saopštenjem koje od naslova „Neukost i bahatost Jelene Trivan“ pa do poslednje tačke, ne deluje kao da ga je pisala pres-služba kako se tvrdi u potpisu, već neko ko je zainteresovan da lično odgovori na optužbe i rado koristi ironiju. U saopštenju se, osim podataka kojima je namera da demantuju navode Jelene Trivan, kaže i da je Jelena Trivan „obuzeta čudnom jarošću, bacala na Ministarstvo kulture drvlje i kamenje“, i da „uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu“. Usledilo je otvoreno pismo Jelene Trivan u kome između ostalog tvrdi da su dosadašnja ulaganja u film jedino i isključivo „rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog ministarstva“.

Pomislilo bi se da se Trivanova i Ministarstvo bore za dobrobit srpskog filma i kulture, pa da zato na putu ka željenom cilju ne biraju sredstva. Međutim, izbori će uskoro, a to menja prioritete.

Zato, da se ne lažemo: biće da se u saopštenju Ministarstva bliskost Jelene Trivan i vlasti ne pominje samo informacije radi, već radi aluzije da zasluga za uspeh FCS-a pripada vezama Jelene Trivan sa Vladom. Isto važi i za drugu stranu ovog sukoba: ni Trivanova nije slučajno istakla opstrukcije Ministarstva kulture koje sputavaju razvoj domaćeg filma, niti je pohvalila premijerku Brnabić u tekstu gde je pohvala, pa i ako je osnovana, neprimerena.

Predsednica Vlade i ministar kulture Vladan Vukosavljević, ma koliko da se uvažavaju, nisu u saglasju (ministar ne prihvata premijerkin Savet za kreativne industrije poznat u javnosti kao drugo ministarstvo, a ona njegove izjave protiv rijaliti programa), a kulturna javnost je podeljena na „Anine“ i „Vladanove“. U kontekstu izbora, to nije nevažno. Samo što u ovoj priči ne bi trebalo da se radi o izborima i izboru nove vlade već o srpskom filmu. Ali koga sad, dok sat otkucava, film uopšte zanima.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve