Loader

Korona virus u Srbiji

Predlog: samostalnim umetnicima – 90.000 dinara

18.april,20:16

Od proglašenja epidemije u Srbiji početkom marta, većina umetničkih aktivnosti je otkazana, odložena ili prebačena na internet – 80,3% umetničkih aktivnosti i događaja u javnom prostoru (poput performansa, izložbi, koncerata), 61,3% međunarodnih projekata, 58% programa umetničke edukacije, i 61% umetničkih radionica. Sve se to odražava na džep umetnika i kulturnih radnika.

Prema rezultatima ankete kriznog tima Udruženja likovnih umetnika Srbije, Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i SULUV-a u kojoj je učestvovalo 300 ispitanika, već u prvom mesecu vanrednog stanja 66,4 % umetnika i radnika u kulturi pretrpelo je finansijske gubitke. Za 37,7% ispitanih sav prihod u ovom periodu će biti izgubljen, za 26% veći deo prihoda će biti izgubljen, a samo 3,3% (deset ispitanika) je izvestilo da u ovom periodu nisu imali finansijske gubitke. Za 62% ispitanika, njihove porodice direktno zavise od njihovih prihoda. Dve trećine ispitanika (65,4%) prihode ostvaruju isključivo kroz umetnost.

Da je ugzistencija umetnika ugrožena, Ministarstvu kulture i informisanja predočili su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja i Srpski PEN centar, zahtevajući da preduzme hitne mere kojima bi se taj problem rešio.

Prema evidenciji umetničkih udruženja, u Srbiji ima 2.373 samostalna umetnika. Ako Vlada Srbije usvoji predlog koji joj je 15. aprila poslalo Ministarstvo kulture, svaki će dobiti po 90.000 dinara u tri mesečne rate. U obrazloženju predloga Vladi za ovom konkretnom merom, Ministarstvo navodi „različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika“, ali i „rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.“ Ocenili su i da je „kultura najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana. Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti“, očekujući da će Vlada Srbije uzeti u razmatranje predložene mere.

Poslednje izdanje

Projekat “Jadar” iz nemačke perspektive

Litijumski savez Šolc–Vučić Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve