Loader

Prošlo Vreme: Policija, mafija i politika – Ministar na službenom odmoru

15.mart,11:04

Dušan Mihajlović uvredio se prošle srede na Zorana Đinđića i otišao u Valjevo da se izduva. Odmah su krenule priče o: ostavci, bežanju od opasnih zadataka, zakulisnim radnjama, korupciji, izdaji i intrigama na liniji DS-DSS. Da je Zoran Đinđić malo bolje pročitao ono što su mu gurnuli pod nos, cele ove uzbune i drame možda ne bi ni bilo (VREME | BR 584 | 14. MART 2002.)

miloš vasić

U Jagodini je prošle srede (6. marta) premijer Zoran Đinđić, putujući Srbijom, u razgovoru sa đacima o narkomaniji, izrekao i sledeće: „Neko mora da pobedi – mi ili oni. Koegzistencija više nije moguća. Koegzistencija kriminala i vlasti trajala je godinu dana, ali drugu godinu dana to više nije normalno…. Imamo problema sa korupcijom, sa kriminalom i sa drogom. Dileri su moćni ljudi, uzeli su ljude iz sudstva, iz policije i vlasti… U pedeset gradova Srbije tačno se zna ko je glavni mafijaš – on ide na slavu sa sudijom…“ itd. Pored njega je sedeo i inače sve tužniji Dušan Mihajlović, koji će zatim uzeti ostatak godišnjeg odmora od prošle godine i otići u Valjevo, uvređen – kako „Vreme“ saznaje – Đinđićevom brzopletošću i površnošću, kao i olakim vređanjem i omalovažavanjem policije. Kao vršilac dužnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova ostao je Nenad Milić (DS), zamenik ministra i bivši šef kabineta premijera Zorana Đinđića; kažu da je bio užasnut stanjem u MUP-u, iako je i sam bivši policajac. Razni „pouzdani izvori informacija“ i dežurne trač-babe iz DOS-a odmah su lansirali priču o „usmenoj ostavci“, pa priču o „skorim izručenjima u Hag“, pa priču o „korupciji sa tenderima za opremu policije“ i još neke priče, od kojih je najzanimljivija ona da će Đinđić najuriti Mihajlovića, a dovesti novog ministra iz DSS-a. Onda je MUP morao da izda saopštenje da je ministar na odmoru, Nova demokratija da ministar nije podneo ostavku, a Đinđić da sve to potvrdi. Takva je situacija bila u trenutku kad se ovi redovi pišu, u utorak popodne. Sve to, naravno, ne menja ništa u samoj stvari – organizovanom kriminalu u Srbiji.

GRUPE I POJEDINCI: Odakle Zoranu Đinđiću podatak o „pedeset gradova u Srbiji“ koji je pomenuo u Jagodini? Već i one poslovične „ptice na grani“ na koje se legalista iz Ševeningena stalno pozivao znaju za postojanje dokumenta od 123 strane formata A-4, na kome piše „Kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom“, u izdanju Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije. Štaviše, taj je dokument procurio na razne strane i podaci iz njega bili su više puta citirani sa dužnom opreznošću u štampi; na njemu ne piše da je reč o službenoj tajni, ali je to iz sadržaja očigledno. Da je Zoran Đinđić pažljivo pročitao taj dokument, sam i sa dužnom pažnjom, a ne da mu neko na cedulji podmetne samo rezime, impresionirao bi jagodinsku publiku podatkom da: u Jagodini deluju četiri organizovane kriminalne grupe sa ukupno 22 člana i još 21 „samostalni izvršilac“; da se svim vrstama kriminala bave jedna grupa i osam samostalnih; da se drogom bave tri grupe sa 14 članova i jedan pojedinac, motornim vozilima tri, a privrednim kriminalom 10 pojedinaca. Možda bi Jagodincima bilo lakše da su saznali kako se belim robljem u Jagodini ne bavi niko. Saznali bi – ako već nisu znali – imena, firme, lokale, ali i ko se družio sa Mirom Marković, Toplicom Nedeljkovićem, Draganom Popovićem i Radomirom Markovićem, surčinskim i kruševačkim grupama i ko „poseduje pozicije (u policijskom žargonu: agente) u svim državnim organima (Finansijskoj policiji i Tržišnoj inspekciji)“, a ko se „druži sa radnicima policije i drugih državnih organa“. Drugim rečima – to su podaci iz operativne evidencije (dosijea) Odeljenja kriminalističke policije SUP-a Jagodine. Isti takvi podaci sa cele teritorije Republike Srbije sakupljeni su u pomenutom dokumentu. Iz malo pažljivijeg čitanja tog pismena videće se da je reč o 27 sekretarijata unutrašnjih poslova, a ne o „pedeset gradova“; do zabune je došlo zato što se u dokumentu Uprave kriminalističke policije pominje „evidentiranih 50 grupa sa 230 članova i 59 pojedinaca samostalnih izvršilaca“ „svih vrsta kriminalne delatnosti“. Ako nekoga zanima, „krivičnim delima sa elementima nasilja (ubistva, otmice, razbojništva, iznude i dr.)“ bavi se 15 grupa (110 članova) i 20 samostalnih; drogom se bavi 20 grupa (110 članova) i 17 samostalnih; motornim vozilima 24 grupe (95 članova) i 28 pojedinaca; trgovinom belim robljem 2 grupe (4 člana) i 22 pojedinca; privrednim kriminalom 8 grupa (40 članova) i 59 pojedinaca. To bi bilo stanje od – najkasnije – novembra prošle godine; u međuvremenu su neki izginuli, neki pritvoreni, a neki izručeni iz Južne Afrike…

Dakle, nije „pedeset gradova“, nego 50 grupa u 27 gradova; u Beogradu ih je 13, u Šapcu 10, u Požarevcu 9, u ostalim sekretarijatima prosečno tri, ali u Prokuplju nijedna…

SAM ZA PRAZNIM STOLOM: Dušan Mihajlović

Opširnije: <a href=" http://www.vreme.com/cms/view.php?id=309804"

target=“_blank“> Priča sa naslovne strane: Ministar na službenom odmoru, VREME | BR 584 | 14. MART 2002.

Celo Vreme broj 584.

Poslednje izdanje

Nova Vlada Srbije

Ljudi bez svojstava i karaktera Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve