Loader

Obračun golubara?

28.januar,00:39

Ko je podmetnuo bombu pod auto bivšeg Đinđićevog telohranitelja Sandulovića

Pod sumnjom da su 18. januara podmetnuli eksplozivnu napravu ispod automobila „ševrolet laćeti“ (BG 871-554) Nikole Sandulovića (47) u policiju su privedeni Zoran Tešić zvani Teša (45), Miloš Ristanović (41), Dragan Ražnatović (37) i Dragoslav Pejić (35), svi iz Beograda. Bomba je aktivirana oko 23.45 časova u Ulici Đorđa Čutukovića u Zemunu kada je Sandulović ušao u auto. On je tada teško povređen, a od razorne detonacije lakše povrede zadobile su još tri osobe.

Dragan Ražnatović

Direktor policije Milorad Veljović je izjavio da je povod za napad na Sandulovića dugogodišnji sukob između njega i uhapšene kriminalne grupe, a vezan je „za neraščišćene imovinske odnose, pre svega oko poslova golubarstva“. Kako pišu Novosti, Sandulović važi za velikog ljubitelja golubova, a njegov golubarnik na Dorćolu privlači pažnju mnogih prolaznika. Od 2001. godine on je predsednik Golubarskog saveza Srbije. U Ulici Đorđa Čutukovića je tog dana održavan sastanak golubara.

To objašnjenje kod laika izazviva ironični smešak, mada se u novinama pojavljuju tekstovi o tome da je uzgoj golubova moćan biznis. „Blic“ je, međutim, izneo pretpostavku neimenovanog policijskog izvora da se Sandulović zamerio nekome u poslu, najverovatnije građevinskim investicijama, ili da je u svađi i zbog nekih drugih poslova.

Miloš Ristanović

U izjavi policiji po izlasku iz bolnice Sandulović je, navodno, tvrdio da se nikome nije zamerio i da ne zna ko bi pokušao da ga ubije. Policija je takođe razgovarala i sa Petrom Jovanovićem i Tomislavom Tepavcem, Sandulovićevim prijateljima-golubarima, koji su povređeni u eksploziji.

Nikola Sandulović je javnosti poznat kao nekadašnji šef obezbeđenja bivšeg premijera Zorana Đinđića. Sa ubijenim predsednikom vlade razišao se 2002. godine. Sandulović je, međutim, kasnije tvrdio da je sa Đinđićem ostao u kontaktu sve do atentata 12. marta 2003, mada za to nema potvrde. Hapšen je u akciji „Sablja“, posle Đinđićeve smrti. Tvrdio da mu je to hapšenje bilo „namešteno“. U tabloidima su se pojavljivale njegove navodne izjave u kojima su pominjani «zemunci», u kojima ocrnjivani neki od tadašnjih pripadnika vlasti, a u kojima su i iznošene tvrdnje o navodnom bogatstvu samog Đinđića. Sandulovićev privatni život je takođe bio tema trač rubrika žute štampe u kojima se piše o sponzorušama, o ljubavnim vezama osoba iz šoubiznisa i njihovim raskidima.

Bomba u Zemunu nije prvi napad na Sandulovića niti je to prva «eksplozivna» vest povezana s uhapšenima. U februaru 2006. godine, u dvorište Sandulovićeve kuće na Senjaku bačena je bomba, a on je tada putem medija ponudio 100.000 evra onom ko mu dojavi ime naručioca napada. Jedan od privedenih Zoran Tešić je, kako piše „Politika“ preživeo bombaški napad, kada je 20. novembra 2007. godine pod njegov džip parkiran ispred njegovog kafića „Zamak“ podmetnuta eksplozivna naprava. Posle eksplozije, ranjenog Tešića je autom do Vojnomedicinske akademije prebacio Dragan Ražnatović, koji je zajedno sada takođe uhapšen zbog sumnje da je umešan u napad na Sandulovića. Ispred kafića „Zamak“ izrešetan je svojevremeno i Marko Pavličević (31), zvani Markić. U lakšim medijima su ti događaji, inače, opisivani kao rat između beogradskih narko-klanova.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve