Loader

EP u košarci: Srbija se vratila

18.septembar,08:33

Pobedom nad Rusijom 79-68 srpski košarkaši su se posle osam godina ponovo plasirali među četiri najbolje evropske reprezentacije

Osam godina posle Evropskog prvenstva u Turskoj košarkaši Srbije se ponovo nalaze među četiri najbolje reprezentacije kontinenta. Srpska reprezentacija se tako plasirala za Svetsko prevenstvo koje će se naredne godine održati u Turskoj.

Izmedju te dve Turske desilo nam se svašta. Prvo je došlo do kulminacije osvajanjem Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. A onda je počeo sunovrat koji je – kada je A selekcija u pitanju -trajao sve do prošle godine kada se na „mesto uspeha“ vratio prestižni trener Dušan Ivković. Za godinu dana uspeo je da poveže sve konce i da stvori ekipu boraca u kojoj je on sam najveća zvezda zato što zna da iz igrača izvuče maksimum.

Srbija je u polufinale šampionata u Poljskoj ušla na velika vrata eliminisavši prvaka Evrope Rusiju rezultatom 79-68. Prednost je iznosila i 20 poena razlike. Rusi su dobili prvu četvrtinu 24-21, ali su u drugoj dali samo 4 – i slovima: četiri – poena i meč je tada prelomljen.

Uroš Tripković je bio najefikasniji sa 18 koševa, ali su glavni posao obavili centri, prvo Nenad Krstić (10 poena i 2 skoka) pa potom Kosta Perović (13 poena, 4 skoka) uz obilatu pomoć Novice Velićkovića (13 poena, 5 skokova). Miloš Teodosić je ponovo bio odličan na pleju (12 poena, 4 asistencije, 2 skoka), a jedina loša vest je povreda skočnog zgloba Nemanje Bjelice, debitanta koji ima veoma važnu ulogu u timu, pre svega u skoku (protiv Rusa je uhvatio 5 lopti). Pitanje je da li će biti spreman za polufinale (protiv Slovenaca ili Hrvata).

Na novinarskoj tribini bilo je kao nekada. Čestitke inostranih kolega i zdrava zavist jer ovo nije samo dobar rezultat – ovo je najava za još bolje, mnogo bolje dane naše košarke. Selektor Ivković stvara i sprema tim za Olipijadu u Londonu 2012.

David Blat, selektor Rusije, sportski je priznao poraz rekavši de je vrlo rano „postalo jasno ko je bolji tim“ dok je Dušan Ivković čestitao svojim igračima i istakao da se sada beru plodovi teškog rada: „Mi smo prvi počeli, najduže smo se pripremali, dobro smo radili i to se oseća, jer smo fizički odlično spremni. Takođe, igrači koji ulaze sa klupe prave razliku, postava iz druge četvrtine dozvolila je Rusima samo 4 poena. Sve mi je jedno ko će nam biti protivnik u polufinalu, bitno je da se oporavimo i dan pauze će nam dobro doći“, izjavio je Ivković posle utakmice sa Rusima.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve