Loader

Otvoreni integrisani prelazi

13.decembar,20:51

Integrisani administrativni prelaz Jarinje u ponedeljak, 10. decembra je otvoren, iako radovi još nisu završeni. Na prelazu nema nikakvih državnih simbola

Primena sporazuma, postignutog na trilateralnim sastancima predstavnika Evropske unije, Srbije i Kosova, počela je na prelazima Jarinje i Merdare.

Predstavnik Srbije u razgovorima i premijer Ivica Dačić naglasio je da se radnje sprovode u skladu sa onim što je dogovoreno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, uz opasku da je dogovorom o prelazima „Vlada Srbije potvrdila kredibilitet i svest o odgovornosti i preuzetim obavezama od prethodne vlade“.

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će procedura prelaska preko integrisanog prelaza kod Jarinja ostati nepromenjena.

„Građanima će, kao i do sada, biti potrebna samo lična karta za prelazak integrisanog prelaza kod Jarinja, a za one koji imaju kosovska dokumenta biće nastavljen režim koji smo utvrdili sporazumom o slobodi kretanja“, rekao je Pavićević.

Pavićević je istakao da se ništa ne menja ni u režimu osiguranja vozila koja prelaze integrisani punkt.

„I jedna i druga strana plaća osiguranje kada prelazi administrativnu liniju, ali to je nešto o čemu će se razgovori vrlo brzo nastaviti kako bi pokušali da rešimo i taj problem“, najavio je on.

Foto: AP
Jarinje, 10. decembra (AP Photo/Zveki)

Na integrisanom prelazu kod Jarinja postavljeno je ukupno šest kontejnera u kojima se nalaze pripadnici MUP-a Srbije i Euleksa. Radnici Elektrodistribucije završili su u nedelju, 9. decembra uveče postavljanje rasvete.

Radovi na uspostavljanju putne infrastrukture na integrisanom prelazu Jarinje nastavljeni su i u ponedeljak rano ujutro, a kako je ranije saopšteno očekuje se da budu završeni u narednih pet dana. Radovi su bili usporeni zbog protesta Srba sa severa Kosova.

I administrativni prelaz Merdare u ponedeljak u osam sati zvanično je pušten u rad. Na ovom prelazu radovi na uspostavljanju infrastrukture za integrisani prelaz završeni su dva dana ranije. Prostor na prelazu je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smešteni srpski i kosovski službenici.

Izuzev približavanja objekata, nije promenjen režim kontrole – i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru. Na prelazu Merdare, na kome takođe nema državnih simbola, nalaze se srpski, kosovski policajci i carinici, kao i službenici Euleksa.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević pozdravila je početak primene sporazuma kod Jarinja i Merdara, naglasivši da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana.

„Mi smo prezadovoljni implementacijom postojećeg sporazuma između Beograda i Prištine. Kao i uvek, Euleks podržava sve dogovore koje su Beograd i Priština spremni da sprovode i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti“, rekla je Gudeljevićeva.

Prema njenim rečima, komunikaciju u vezi sa svim detaljima oko prelaza treba da sprovedu Beograd i Priština.

„Euleks je ovde da bismo primenili ono što su dogovorili Beograd i Priština, uz posredovanje EU u Briselu i komunikacija u vezi s tim treba da bude urađena na relaciji Beograd-Priština-Brisel“, istakla je Gudeljevićeva.

Dogovor o integrisanim prelazima postignut je između čelnika Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija na trećem sastanku koji je održan početkom decembra uz superviziju visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve