Loader

Subotiću šest godina za šverc cigaretama

29.oktobar,17:30

Stanko Subotić Cane u petak, 28. oktobra osuđen je na šest godina zatvora zbog šverca cigareta. Prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu potvrđeni su navodi optužnice iz 2007. godine u kojoj je Subotić označen kao „organizator kriminalne grupe“, koja je tokom devedesetih švercom stekla imovinsku korist od preko 33 miliona evra. Budući da je od 2006. u bekstvu i nedostupan državnim organima, presuda je doneta u njegovom odsustvu.

Osim Subotića, zatvorske kazne su dobili i članovi njegove grupe – među njima Mihalj Kertes, bivši direktor Carine (četiri godine), Milan Milanović Mrgud, osnivač „Škorpiona“ (tri godine), kao i još devetoro osoba (kazne od 10 meseci do četiri i po godine), a dvoje osumnjičenih je oslobođeno optužbe zbog nedostatka dokaza. Osim kazne zatvora, Subotić je, do pravosnažnosti presude, dužan da uplati i oko 760 hiljada evra.

Javnost u Srbiji je za Subotića prvi put saznala 2001. godine, kada je hrvatski list „Nacional“ serijom tekstova Canetu i njegovoj grupi pripisao čitav niz ubistava, kao i šverc oružja i cigareta. Za ovo potonje ga od 2007. tereti država Srbija, na osnovu tajne policijske akcije „Mreža“; u njoj je 2003. Subotić prepoznat kao jedan od glavnih švercera cigareta na Balkanu u drugoj polovini devedesetih. Iako pod međunarodnom poternicom, država do danas nije uspela da ga privede – u Švajcarskoj, u kojoj živi i radi, zakon ne poznaje „zloupotrebu službenog položaja u sopstvenoj firmi“ za koju je Subotić optužen; iz istog razloga ga ni Rusija ne isporučuje 2008. iako je, po nalogu Srbije, bio uhapšen u na jednom od moskovskih aerodroma.

Tokom izbivanja iz Srbije, Subotić je u više navrata nudio kauciju državnim organima, kako bi se branio sa slobode (pominju se cifre od 700 hiljada pa do 5 miliona evra), međutim, to država odbija. Poslednji put je uzburkao javnost u martu prošle godine kada je, u „živom“ uključenju u emisiju Jugoslava Ćosića na televiziji B92, optužio Miroslava Miškovića i Milana Beka da mu duguju 50 miliona evra, kojima su kasnije kupljeni Luka Beograd i „Večernje novosti“. Subotićeva (brojna) nepokretna imovina je pod sudskom blokadom od 2008, a sada se otvara i mogućnost trajnog oduzimanja vlasništva. Na presudu Specijalnog suda optuženi, ali i tužioci, imaju pravo žalbe u roku od 30 dana.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve