Loader

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

13.oktobar,14:41

„Sramota!“, začulo se u kijevskoj sudnici, nakon što je tridesetjednogodišnji sudija Rodion Kirejev doneo presudu: Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine, kažnjava se sa sedam godina zatvora zbog prekoračenja svojih ovlašćenja prilikom potpisivanja gasnog sporazuma sa Rusijom 2009. godine. Timošenko, jedan od simbola „narandžaste revolucije“ iz 2004, kojom je sa vlasti zbačen tadašnji (i sadašnji) predsednik Viktor Janukovič, moraće da plati i kaznu od 185 miliona dolara, zbog štete nastale po ukrajinsku privredu.

Julija Timošenko tokom saslušanja u sudnici, 30. septembra 2011. (Foto: Reuters)

Prema odluci suda, tužioci su uspeli da dokažu da Timošenko nije imala ovlašćenja vlade da potpiše sporni ugovor, kojim je, zbog ugovorene previsoke cene gasa, uništena nacionalna gasna kompanija „Naftogas“, ali i ukrajinska ekonomija. Na svedočenju, ali kao svedok optužbe se pojavio i Viktor Juščenko, bivši predsednik i nekadašnji saborac Julije Timošenko iz „narandžastih“, revolucionarnih dana, koji je potvrdio navode iz optužnice.

Presuda je doneta uprkos upozorenjima američkih i zapadnoevropskih diplomata, koji su nagovestili da bi, u slučaju zatvorske kazne za Juliju Timošenko, bio ugrožen ukrajinski Sporazum o slobodnoj trgovini i pridruživanju sa EU, a predsednik Janukovič postao „persona non grata“ na Zapadu.

Dok je nekoliko stotina njenih pristalica protestovalo ispred zgrade suda, bivša premijerka je mirno saslušala presudu u prisustvu supruga i kćerke, gledajući u iPad uređaj. „Ovo je politički sud, poput onih kojima je Staljin zapovedao 1937″, rekla je ona, i dodala da se ne slaže sa presudom: „Boriću se da odbranim svoju reputaciju, i nijedna presuda me neće u tome zaustaviti. Moramo biti jaki i odbraniti Ukrajinu od ove autoritarne vlasti“.

U zemljama Evropske unije tokom suđenja je preovladavalo mišljenje da je reč o ličnoj političkoj osveti predsednika Janukoviča, koji je tesno pobedio Juliju Timošenko na predsedničkim izborima održanim prošle godine. „EU je duboko razočarana, rekla je Ketrin Ešton, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost. „Ovo je suđenje na kojem se nisu poštovali međunarodni standardi“, zaključila je Ešton.

Putin opominje Kijev

Rusko Ministarstvu unutrašnjih poslova uočava antiruski podtekst u celom slučaju. «Julija Timošenko je osuđena za važeći, ni od koga ne osporeni, pravno obavezujući ugovor ‘Gazproma’ i ‘Naftagasa Ukrajine’», kaže se zvaničnoj izjavi ruskog ministarstva koju prenosi agencija RIA Novosti.
Agencija takođe prenosi da ruski premijer Vladimir Putin odvraća Kijev od jednostranog preispitivanja gasnih ugovora u svetlu presude Juliji Timošenko. On je izjavio da bi to bilo „opasno i kontrproduktivno“. „Naglavnije je to što su ti ugovori bili potpisani u punoj saglasnosti s zakonima Rusije, Ukrajine, i s međunarodnim normama“, izjavio je Putin, dodavši da ne razume zašto su Juliju Timošenko osudili na sedam godina.

Ruski advokati nude pomoć Juliji

Ruski advokati su spremni da obezbede neophodnu pravnu pomoć bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko u cilju zaštite njenih prava pred međunarodnim sudovima i pred Evropskim sudom za ljudska pravima, piše u izjavi Guilde ruskih advokata koju je u sredu 12. oktobra prenela agencija RIA Novosti

„Kazna Juliji Timošenko je nametnuta uprkos činjenici da su ugovori za isporuku gasa u Ukrajinu i preko Ukrajine u Evropu potpisani, u potpunoj saglasnosti sa zakonima Ruske Federacije i Ukrajine, međunarodnih pravnih instrumenata“, naglašavaju ruski advokati.
Po njihovom mišljenju ta presuda „nema nikakve veze sa pravdom, i jasno je da je političke prirode“.

Poslednje izdanje

Nova Vlada Srbije

Audicija za V.D. Ministre i duboka država Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve