Loader

Subotiću šest godina za šverc cigaretama

29.oktobar,17:30

Stanko Subotić Cane u petak, 28. oktobra osuđen je na šest godina zatvora zbog šverca cigareta. Prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu potvrđeni su navodi optužnice iz 2007. godine u kojoj je Subotić označen kao „organizator kriminalne grupe“, koja je tokom devedesetih švercom stekla imovinsku korist od preko 33 miliona evra. Budući da je od 2006. u bekstvu i nedostupan državnim organima, presuda je doneta u njegovom odsustvu.

Osim Subotića, zatvorske kazne su dobili i članovi njegove grupe – među njima Mihalj Kertes, bivši direktor Carine (četiri godine), Milan Milanović Mrgud, osnivač „Škorpiona“ (tri godine), kao i još devetoro osoba (kazne od 10 meseci do četiri i po godine), a dvoje osumnjičenih je oslobođeno optužbe zbog nedostatka dokaza. Osim kazne zatvora, Subotić je, do pravosnažnosti presude, dužan da uplati i oko 760 hiljada evra.

Javnost u Srbiji je za Subotića prvi put saznala 2001. godine, kada je hrvatski list „Nacional“ serijom tekstova Canetu i njegovoj grupi pripisao čitav niz ubistava, kao i šverc oružja i cigareta. Za ovo potonje ga od 2007. tereti država Srbija, na osnovu tajne policijske akcije „Mreža“; u njoj je 2003. Subotić prepoznat kao jedan od glavnih švercera cigareta na Balkanu u drugoj polovini devedesetih. Iako pod međunarodnom poternicom, država do danas nije uspela da ga privede – u Švajcarskoj, u kojoj živi i radi, zakon ne poznaje „zloupotrebu službenog položaja u sopstvenoj firmi“ za koju je Subotić optužen; iz istog razloga ga ni Rusija ne isporučuje 2008. iako je, po nalogu Srbije, bio uhapšen u na jednom od moskovskih aerodroma.

Tokom izbivanja iz Srbije, Subotić je u više navrata nudio kauciju državnim organima, kako bi se branio sa slobode (pominju se cifre od 700 hiljada pa do 5 miliona evra), međutim, to država odbija. Poslednji put je uzburkao javnost u martu prošle godine kada je, u „živom“ uključenju u emisiju Jugoslava Ćosića na televiziji B92, optužio Miroslava Miškovića i Milana Beka da mu duguju 50 miliona evra, kojima su kasnije kupljeni Luka Beograd i „Večernje novosti“. Subotićeva (brojna) nepokretna imovina je pod sudskom blokadom od 2008, a sada se otvara i mogućnost trajnog oduzimanja vlasništva. Na presudu Specijalnog suda optuženi, ali i tužioci, imaju pravo žalbe u roku od 30 dana.

Poslednje izdanje

Nova Vlada Srbije

Audicija za V.D. Ministre i duboka država Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve