Loader

Stros Kan, žrtva nameštaljke?

01.jul,10:35

Pušten iz kućnog pritvora

U petak, 1. jula sudija je naložio da Dominik Stros-Kan bude oslobođen iz kućnog pritvora u luksuznom kući u kvartu Tribeca u Njujorku u kome je držan uz kauciju od 6 miliona dolara pod elektronskim nadzorom uz naoružano obezbeđenje koje je Stros Kan plaćao 250.000 dolara mesečno. Stros Kan je dao časnu reč da će se pojaviti na sudu, a sudija je zadržao njegov francuski pasoš. Mada je slučaj drastično promenjen zbog toga što je tužilac posumnjao u kredibilnost iskaza žrtve navodnog silovanja, on nije odustao od slučaja, mada uz takvu sumnju samog tužioca tužba protiv Stros-Kana može pasti. Tužilac je obavestio sud i odbranu da je sobarica iz Gvineje lažno navela silovanje kao razlog za traženje azila u Americi, da je dan pre seksualnog slučaja razgovarala s jednim uhapšenim dilerom droge o koristi od tužbe protiv Kana, da je preko njenog računa pran prljavi novac i da je pred velikom porotom na prvom saslušanju propustila da kaže da je posle navodnog seksualnog napada prvo očistila jednu sobu u hotelu Sofitel, a tek onda prijavila seksualni napad. Sud nije razmatrao nikakve dokaze, već je odlučivao o kauciji obzirom na to koliko je slučaj «čvrst».

Suđenje se nastavlja 18. jula. Advokat Dominika Strosa Kana Vilijam Tejlor procenjuje da u sledećem koraku sledi odbacivanje optužbe. Takav ishod bi mogao predstavljati udarac za reputaciju tužioca njujorškog distrikta Menheten Sajrusa Vensa mlađeg koji je kratko obratio medijima objašnjavajući da je njegova dužnost da postupa u interesu žrtve, ali i da poštuje princip pretpostavke nevinosti optuženog i da će ozbiljno nastaviti istragu o ovom slučaju. U vreme kada je Strosk Kan uhapšen i vođen u lisicama pred TV kamerama, tužilac je tvrdio da ima supstancijalne dokaze.

Posle saslušanja u petak Stros-Kan je izašao iz suda uz smešak, u pratnji supruge Ani Sinkler, koja ga je držala pod laktom.

Advokat navodne žrtve Kenet P. Tompson tvrdi da njegova klijentkinja nije promenila iskaz o događajima u hotelskoj sobi, mada je možda kasnije načinila neke greške, a da je jedina odbrana Dominika Stros Kana bila da je do seksualnog odnosa došlo sporazumno što nije slučaj.

Novi šokovi u seksualnom slučaju Dominika Strosa Kana. Agencija Frans pres kaže da to sada liči na «pozorišni puč» — dramatični obrt. Njujork Tajms piše da izgleda da je slučaj protiv Dominika Strosa Kana u opasnosti. Los Anđeles Tajms, piše da se slučaj protiv Strosa Kana možda ruši. Sumnje u kredibilnost sobarice, konstatuje BBC. Kredibilitet 32-godišnje sobarice njujorškog hotela, odbrana dovodi u pitanje, zbog toga što je otkrila njenu vezu s jednim dilerom droge i zaključila da je više puta slagala.

Traumatično ispitivanje navodne žrtve

Odnos tužilaštva i navodne žrtve napastovanja u početku je odisao poverenjem, ali kasnije saslušanja su bila traumatična. Tokom unakrsnog ispitivanja u tužilaštvu sobarica se jednom onesvestila, a posle jednog nezgodnog pitanja ona se čak bacila na pod. Menjala je svoju priču: prvo je rekla da je pobegla u hodnik i tu sačekala da Dominik Stros Kan uđe u lift, pa slučaj prijavila nadzornici koja je naišla, a onda je ispričala da je posle navodnog napastovanja napustila apartman 2806, pa otišla u apartman 2820 i očistila ga, pa se opet vratila u apartman 2806. Advokat tvrdi da se ona tako ponašala u šoku i strahu:“Nije znala šta da radi. Nije želela da izgubi posao. Znala je da će supervizorka momentalno doći na sprat, pa je ušla u drugu sobu…»

Tvrdi takođe da je njena petnaestogodišnja ćerka u hodniku tužilaštva čula da na njenu majku neko viče: «Izlazi napolje!», ali u tužilaštvu to negiraju.

Tokom istrage tužilaštvo deset dana nije moglo da prinudi žrtvinog advokata Tompsona da svoju klijentkinju dovede na saslušanje –tvrdio je da je ona u to vreme lečila povredu ramena zadobijenu tokom napastovanja, koju ona ranije nije prijavila.

Poslednje ispitivanje u utorak 28. juna, dva dana pre izlaska pred sudiju počelo je u 11. sati i, s pauzom za ručak, trajalo je šest sati.

Po detaljima iz istrage koje Njujork Tajms objavljuje, dvadeset osam časova nakon što je prijavila napastovanje u apartmanu 2806 njujorškog hotela Sofitel sobarica je razgovarala telefonom sa svojim dečkom u jednom imigracionom zatvoru u Arizoni, uhapšenim dok je menjao odeću s falsifikovanim markama iz Čajnatauna na Menhetnu za marihuanu na jugozapadu Njujorka. U ranijim medijskim izveštajima spekulisalo se, inače, da je ona taj razgovor obavila dan pre navodnog napastovanja.

«Ne brini , tip ima mnogo novca, znam ja šta radim», rekla mu je preko telefona na dijalektu Fulani, što je snimljeno i tokom istrage prevedeno.

Tužilaštvo je tog osumnjičenog dilera droge povezalo sa sobaricom kada je u transkriptu prisluškivanja njegovih razgovora uočeno da je on nekom rekao da je njegova prijateljica umešana u aferu Stros Kana…

Njujork Tajms piše da pravnici kancelarije tužioca Sajrusa Vensa Mlađeg, koji su u početku bili uvereni u čvrstinu svojih argumenata, sada nameravaju da priznaju sudu da imaju problem sa slučajem na osnovu onoga što su otkrili u istrazi, pa da nameravaju da obrani otkriju detalje istrage. Istraga je, naime, došla do snimka telefonskog razgovora o mogućoj koristi od optuživanja šefa MMF-a, koji je sobarica hotela Sofitel na Menhetnu dan pre susreta sa Kanom vodila s jednim muškarcem koji je u zatvoru zbog posedovanja oko 180 kilograma marihuane.

Ispostavilo se da je on u poslednje dve godine na bankovni račun sobarice položio više gotovinskih uplata, ukupno do 100.000 dolara, a da nije jedini. Depoziti su polagani u Arizoni, Džordžiji, Njujorku i u Pensilvanija. Njujorški tabloid Dejli njuz tvrdi da je reč o prljavom kešu. Ispostavilo se i da je sobarica plaćala mesečno stotine dolara za telefonske račune za pet različitih telefonskih kompanija, a ona je tvrdila da ima samo jedan telefon. Tvrdi da ne zna ništa o depozitima, osim da su ih uplaćivali njen verenik i jedan njen prijatelj. Uz to, ona je islednicima rekla da je u tražila azil zbog silovanja i genitalnog sakaćenje, a to se razlikuje od onog što je navela u zahtevu.

Ti detalji daju bitno drugačiju sliku od slike 32-godišnje sobarice iz Bronksa, migrantkinje iz Gvineje, samohrane majke koja živi s maloletnom ćerkom, koju je napastvovao svetski moćnik.

Sobarica je policiji ispričala da ju je Stros-Kan 14. maja nag jurio po hodniku svog apartmana, pokušao da skine njene „unihopke“ i primorao je na oralni seks pre nego što je ona uspela da pobegne. Forenzički test je pokazao nedvosmislene indicije koje ukazuju na seksualni kontakt između Stros Kana i sobarice, tužioci su bili uvereni da je on bio nasilne prirode, ali, kako piše Njujork Tajms, više ne veruju mnogo u to što je ona u istrazi rekla o okolnostima u kojima se događaj odigrao, a ni o sebi.

Stros Kan negira optužbe. Njegovi advokati tvrde da seksualni odnos nije bio nasilan, i da poseduju informacije koje „ozbiljno potkopavaju kredibilitet“ sobarice. Njen advokat tvrdi da će ona svedočiti uprkos, kako kažu, klevetničke kampanje protiv nje.

Žena Dominika Strosa Kana Ani Sinkler, bogata naslednica i bivša francuska televizijska zvezda, izjavila je da ostaje uz svoga muža i da ni jednog trenutka nije verovala u optužbe protiv njega.

Slučaj je do sada proizveo teške političke posledice, više od političkog zemljotresa: Dominik Stros Kan je podneo ostavku na mesto direktora MMF-a, a kad je izbio skandal izgledalo je da je propala i njegova potencijalna kandidatura za predsednika Francuske. Volstrit džornal međutim piše kako francuski socijalisti veruju u politički povratak Dominika Strosa Kana na političku scenu, a neki od socijalističkih simpatizera zagovaraju da se on vrati na mesto direktora MMF-a. U četvratk, 30. juna MMF je izabrao Kristinu Lagard, bivšu francusku ministarku finansija za sledećeg šefa MMF-a.

Odloženo saslušanje

Dopunjeno 19. jula

Saslušanje pred sudom Dominika Strosa Kana koje je trebalo da bude održano 18. jula odloženo je za 1. avgust. Sudiju Majkla Obasa o tome je u tri rečenice obavestio pomoćnik tužioca Džon Ilazi-Orbon pismom u tri rečenice u kojima soji da su se tužilac distrikta Menhetn i Kanov advokat sporazumeli da zajednički zatraže odlaganje ročišta.
Odlaganje sledećeg saslušanja tužiocu daje vremena da odmeri da li će odbaciti optužnicu protiv Kana, obzirom na poljuljanu kredibilnost žrtve, a Kanovom advokatu da pripremi odbranu. Advokat tužitelje Kenet Tompson predviđa da tužilac neće odustati od tužbe. Tompson je uz to čak napisao i pismo kancelariji tužioca u kome moli tužioca Sajrusa Vensa mlađeg da spase sebe. Lideri pojedinih etničkih zajednica iz Njujorka zahtevali su od tužioca da nastavi slučaj.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve