Loader

Preminuo Jovan Krkobabić

24.април,14:59

Osnivač Partije ujedinjenih penzionera Srbije, direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti preminuo u 84. godini

Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije preminuo je 22 aprila 2014. u 84. godini života, posle teške bolesti .

Po obrazovanju je bio doktor političkih nauka .

Rođen je 1930. godine, u Koljanu, kod Sinja, Hrvatska. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu .

Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči .

Bio je direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti .

Kao predstavnik Saveza penzionera Srbije, 1994. godine postaje Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO radnika. a 1996. postaje predsednik Saveza penzionera Srbije .

U penziji je od 1989. godine .

Bio je član Saveza komunista Jugoslavije, a od sredine 90­ih i Socijalističke partije Srbije .

Godine 1997. Jovan Krkobabić izabran za narodnog poslanika Narodne na listi Socijalističke partije Srbije. Iste godine, na Saveznim izborima, izabran za poslanika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije .

Osnivač je Partije ujedinjenih penzionera Srbije (2005. godine), a na čelo te stranke dolazi sledeće godine. Stranka je izašla na izbore 2007. godine u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nebojše Čovića, ali njihova koalicija nije prešla cenzus .

PUPS je u koaliciji sa SPS-­om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Narodnu skupštinu sa 20 osvojenih mandata. PUPS­u je tada pripalo pet mandata. A posle izbora, u vladi Mirka Cvetkovića, od jula 2008. do maja 2012. godine bio je na funkciji potpredsednika Vlade Srbije .

Na parlamentarnim izborima 2012. koalicija SPS­PUPS­JS je osvojila 44 mandata od čega je Krkobabićevoj partiji pripalo 12 poslaničkih mesta. Iste godine 27. jula izabran je za potpredsednika vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike u vladi Ivice Dačića .

U poslednjoj vladi bio je potpredsednik i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike .

Za svoj rad dobio je više nagrada među kojima je i Orden zasluga za narod i Zlatnu povelju Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija .

Poslednje izdanje

Intervju, Duško Vujošević

Ja sam general mrtve vojske Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve