Loader

Komentar dana

Predsedniče, omakla vam se represija

30.april,10:21

Aleksandar Vučić gostovao je sinoć u emisiji „Oko“ na RTS-u. Prema najavi, trebalo je da priča o tome kako će izgledati život u Srbiji posle epidemije.

Vučićev arsenal tema u vreme korone prilično je mali: respiratori, 100 evra, ekonomija nikad bolja, i neće da priča o politici. To su četiri glavne tačke. E sad, to što on uspeva da ih razvuče na po sat, dva, tri, posebna je veština. I baš u tom „garnirungu“ kojim Vučić popunjava vreme između glavnih tema, razotkriva se njegova stara priroda.

„Znate zašto je Angela Merkel izvela policiju da tuče, zašto je u Nemačkoj policija tukla hiljadu demonstranata, što se nama skoro nijednom nije desilo?“, upitao se sinoć predsednik, da bi ubrzo sam odgovorio: „Zato što je Angela Merkel ozbiljna žena.“

Iako mu je voditelj skrenuo pažnju da mi nismo ni imali proteste od 1000 ljudi, predsednik je nastavio po svom. Policija bije narod u Nemačkoj jer je Angela Merkel ozbiljna političarka. Dakle, predsedniku je merilo političke ozbiljnosti – policijsko nasilje.

Nešto kasnije izvoleo je reći kako njegov posao nije da sluša većinu. Bogami, samo to mu i jeste posao: izabrala ga je većina, do dana današnjeg nije nam objašnjeno zašto on dobija 3 puta dnevno izveštaje o zaraženima, ili se makar samo on time hvali, za razliku od premijerke Brnabić, po funkciji najmoćnije žene u zemlji, koje opet nešto nigde nema.

„Demokratija baš nema mnogo veze sa epidemijom“, reče predsednik, iako su mere koje Srbija sprovodi zapravo hibrid stava struke i politike. Istina, politika, oličena u Vučiću, i ne mari mnogo za demokratiju tokom epidemije, nego samo i jedino o rejtingu.

Iako je rekao da o politici neće, osvrnuo se i na udaranje u šerpe: „To dobrim delom jeste političko, ja sam politički veteran, na šerpe i lonce sam svikao. (…) To je jednim delom politički potez, a jednim delom – e, Vučiću, ti si nas zatvorio, puštaj nas napolje.“

Dakle, sad nas odjednom nije zatvorila struka, nego on lično, i nema nikakav problem da to prizna.

Znamo u kakvoj zemlji živimo, pa hajde da se ne lažemo: pandemija zahteva mere koje su restriktivne, poneke i opresivne. Ali šta ćemo sa predsednikom koji uživa u tome?

Poslednje izdanje

Naprednjački direktori BIA

Svi Vučićevi šefovi tajne partijske policije Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve