Loader

Asocijacija medija

Obustava prodaje novina na Aerodromu „Nikola Tesla“

04.jun,18:56

Kompanija "Dufry" u svojim maloprodajnim objektima u zgradi Aerodroma Nikola Tesla obustavila je prodaju dnevnih novina i političkih nedeljnika. Na to je reagovala Asocijacija medija

Asocijacija medija, kao poslovno udruženje novinskih izdavača i informativnih portala, oštro osuđuje odluku menadžmenta kompanije „Dufry“ da u svojim maloprodajnim objektima u zgradi Aerodroma Nikola Tesla selektivno obustavi prodaju dnevnih novina i političkih nedeljnika.

O ovoj odluci „Dufry“ je obavestio distributere bez valjanog objašnjenja, koje do ovog trenutka nisu dobili ni izdavači. Asocijacija medija je odgovor potražila i kod uprave Aerodroma, posle čega je usledilo saopštenje u kojem se objašnjava da uprava Aerodroma nije odgovorna, a ni nadležna za ovakve postupke zakupca njihovog prostora. U dopisima distributera upućenim izdavačima navodi se da je u pitanju nerešen poslovni odnos između kompanije „Dufry“ i Aerodroma.

Asocijacija medija upozorava da je ovim postupkom izdavačima novina i nedeljnika naneta velika finansijska šteta u trenutku kada se grčevito bore i ulažu velike napore da dođu do svakog novog čitaoca i kada im je svaki prodati primerak od velikog značaja.

Uskrativši distribuciju novinskih izdanja od javnog značaja, što dnevne novine i nedeljnici jesu, preduzeće „Dufry“ povredilo je osnovno pravo građana da budu informisani, kao jednu od najvažnijih tekovina demokratskog društva.

Asocijacija medija podseća da se u Zakonu o javnom informisanju (sloboda distribucije), kao i u Krivičnom zakonu (član 148 i 149), mogu naći osnove za podnošenje tužbi protiv komapnije „Dufry“ ili Aerodroma, za nanetu štetu i najavljuje da će nastaviti pomno da prati ovaj slučaj u cilju zaštite prava svojih članica.

Poslednje izdanje

Košarkaški klubovi i predsednik Srbije

Kome smeta Željko Obradović i zbog čega Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve