Loader

Komentar dana

Ničega ih nije sramota

26.septembar,08:52

Premijerka Ana Brnabić ne dovodi u pitanje funkciju ministra financija Siniše Malog, niti očekuje njegovu ostavku zbog plagiranog doktorata. A i kako bi? Zna se dobro tko ga je postavio za ministra i kome odgovara. Brnabić zbog toga nije stid.

Međutim, za studentsku blokadu Rektorata kaže da je sramota Beogradskog univerziteta. Nezadovoljna je i izjavama rektorice Ivanke Popović. Sporno joj je što je prva žena Univerziteta potvrdila da su u zgradu Rektorata ušli politički aktivisti SNS-a ne spominjući druge političke grupacije koje su dolazile da studentima pruže podršku. Za premijerku je isto, dakle, kada naprednjaci silom pokušaju da „zavode red“ i mirno izražavanje solidarnosti. Brnabić, opet, nije stid.

Ipak, predsjednica vlade poziva studente da joj dostave svoje zahtjeve, a ona će se odmah izjasniti o njima. Djevojke i momke iza zaključanih vrata u Rektoratu, očito smatra maloumnim. Pa već se izjasnila o njihovom ključnom zahtjevu, smjeni Siniše Malog. Što im još može reći? Pozvati se na riječi Aleksandra Vučića da bi Mali mogao biti ministar i da je završio osnovnu školu i tako bagatelizirati plagijat doktorske disertacije? Dodatno ih izvređati? Brnabić ni od ovako nečeg nije stid.

Na sličan način kao o Malom, premijerka se ljetos izjasnila i o drugom doktoru nauka iz svoje vlade, Nebojši Stefanoviću. Za vrlo ozbiljne i utemeljene optužbe da je ministar unutrašnjih poslova uz plagijat doktorata i falsificirao diplomu osnovnih studija, ona kaže da je to samo odraz panike Dragana Đilasa zbog najavljene istrage protiv njega. Naravno, Brnabić nije bio stid.

A kako stvarno vidi autonomiju Univerziteta i akademsko poštenje, pokazuje kroz kontrapitanje studentima: koliko im je etičkih i stručnih komisija potrebno da bi dobili pravdu za koju misle da je prava? Za nju je sve u političkoj moći i privilegijama proisteklim iz nje, a optužbe proistekle upravo iz kvalificiranosti uglednih univerzitetskih profesora i akademika, premijerki je perje koje nosi vjetar. Kakav moral i slični bakrači? Svako onaj tko digne glas zbog intelektualne krađe perjanica režima – druge i da ne spominjemo – za predsjednicu vlade je agresivan, politički zlonamjeran, hoće vlast bez izbora, praktično neprijatelj države i naroda. Znamo već – Anu Brnbić ničeg nije stid.

Zato, mrtva-hladna i govori kako je Srbija na polju obrazovanja postala jedan od lidera u Evropi; o postavljanju obrazovanja u fokus Vlade Srbije i društva; kako nikada nije više ulagano u obrazovanje, nauku i naučno istraživačku djelatnost… Inače, svoj ekspoze u Narodnoj skupštini Ana Brnabić je zaključila na sljedeći način: „Ja na sledećim izborima možda neću imati ni jedan glas, ali ću imati čast, ponos, obraz, poštenje.“

Zaista?

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve