Loader

Dosta sa nasiljem nad manjinama

20.oktobar,18:00

Uz poruke „Dosta je!“ i „ Nasilnike u četiri zida!“, u sredu, 19. oktobra oko podneva je ispred zgrade Vlade Srbije održan protestni skup zbog subotnjeg ranjavanja devojke koja je nosila majicu sa LGBT obeležjima.

Pod jakim policijskim obezbeđenjem oko dve stotine građana okupilo se da bi ukazali na povećanje nasilja nad manjinskim grupama. Pripadnici „Gej strejt alijanse“, koji su organizovali protestno okupljanje, zalepili su na zgradu Vlade spisak zahteva, među kojima se nalaze zahtev za donošenje strategije protiv nasilja, kao i uvođenje instituta zločina iz mržnje u srpsko zakonodavstvo.

„Moglo je da se dogodi bilo kome od vas"

U izjavi koju je povređena A. Ž. poslala iz bolnice kaže se da je „ogorčena i besna što je napadač pušten na slobodu“: „Ja sam jedna od mnogih kojima se ovo dešava. Moglo je da se dogodi bilo kome od vas. Znam da se moji prijatelji boje da prijavljuju slične napade koji im se dešavaju, ali ja sam odlučila da se ne povlačim. Branila sam se te noći, a sada ne želim da ćutim. I nije bitno da li sam lezbijka ili strejt, već da je neko pokušao da me ubije. Šta je trebalo da se dogodi da bi nadležni zadržali napadača i sklonili sa ulica? Da nisam pružila otpor i da je uspeo da me izbode ili ubije, da li bi to bio dovoljan razlog za pritvor?“

Da podsetimo, dvadesetčetvorogodišnja A. Ž. teško je povređena u subotu oko pola pet ujutru, kada ju je u centru Beograda maloletnik napao nožem. Razlog napada bile su oznake LGBT pokreta na majici koju je A. Ž. nosila te noći. Napadač je ubrzo bio uhapšen, ali isto tako brzo i pušten iz pritvora, uz obrazloženje da je maloletan. U napadu, devojci je nožem presečena tetiva desne šake i lekari se još uvek bore da sačuvaju funkciju te ruke.

Pre održavanja protestnog skupa, povređenu devojku je u bolnici obišao Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, i ponovio uveravanja da „država neće tolerisati nasilje i napad na bilo koga, i po bilo kom osnovu“.

„Reč je o jednom suludom događaju“, rekao je Dačić i osvrnuo se na zabranjenu „Paradu ponosa“ 2. oktobra, ocenivši da je „ovo dokaz da bi se ovakve stvari dešavale i toga dana u Beogradu“.

On je dodao i da puštanje maloletnika na slobodu „nije dobra poruka“, jer je reč o „pokušaju ubistva, skoro“.

Poslednje izdanje

Nova Vlada Srbije

Audicija za V.D. Ministre i duboka država Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve