Loader

Dokumenti: Advokati brane sudije

29.април,09:27

Kritikuju izbor sudija i tužilaca, kao mešanje Ministarstva pravde u sudske procese

Advokati tvrde da su odluke o izboru sudija i tužilaca donete na nelegalan i nelegitiman način, da je iz toga javnost bila isključena kao da je reč o državnoj tajni i protestuju zbog pozivanja na odgovornost sudija zbog njihovog mišljenja izraženog u sudskim odlukama i zbog mešanja Ministarstva pravde u sudske procese u toku.

To je rečeno na tribini povodom sprovedene reforme pravosuđa održanoj 24. aprila u organizaciji Advokatske komore Beograda, na kojoj je učestvovalo preko dve stotine pedeset advokata iz Beograda i cele Srbije.

Njihovi stavovi su izraženo u sledećim zaključcima dostavljenim medijima 28. aprila:

I Advokati Beograda ocenjuju da su odluke o izboru sudija i tužilaca donete na nelegalan i nelegitiman način jer Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu konstituisani u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenja Ustava Republike Srbije ( odredba člana 6. stav 5. ) i Zakonom o Visokom savetu sudstva ( odredba člana 54. stav 1.) i Zakonom o Državnom veću tužilaca ( odredba člana 53. stav 2. ).

U radu oba organa bila je isključena javnost, tako da je i izbor sudija i tužilaca izvršen kao da se radi o državnoj tajni, što je u suprotnosti sa načelima demokratičnosti i javnosti.

Advokati Beograda pozivaju da se na zakonom predviđeni način izvrše izbor izbornih članova VSS i DVT, odnosno predstavnika advokature i profesora Pravnih fakulteta.

II Kako iz neprava ne može nastati pravo, sprovedena reforma pravosuđa nije dala pozitivne rezultate kako u personalnom tako i u organizacionom pogledu jer ne samo da nije dovela do efikasnijeg rada sudova već je ionako loše stanje u pravosuđu pogoršala i dovela gotovo do nemogućnosti rada sudova.

III Advokati Beograda obaveštavaju javnost i upozoravaju vlast da je ovakvim stanjem u pravosuđu drastično smanjena mogućnost ostvarenja prava na pravdu građana Srbije i njihovih zastupnika.

IV Advokati Beograda izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog permanentnog mešanja izvršne vlasti u sudsku vlast što je u poslednje vreme kulminiralo izjavama najviših predstavnika Ministarstva pravde vezanim za krivične postupke koji su u toku.

Advokati Beograda izražavaju protest zbog pozivanja na odgovornost sudija zbog njihovog mišljenja izraženog u sudskim odlukama jer to predstavlja najgrublje kršenje Ustava i zakona.

V Advokati Beograda oštro protestuju zbog nezapamćenog mešanja vlasti u rad organa Advokatske komore Srbije i želje vlasti da ona oktroiše Zakon o advokaturi, mimo volje srpskih advokata.

VI Advokati Beograd traže od organa AK Srbije i AK Beograda da hitno i bez odlaganja o svemu, napred iznetom, obaveste sve relevantne međunarodne i domaće institucije.

VII Advokati Beograda obaveštavaju sve bivše i sadašnje advokate koji se nalaze na državnim funkcijama o izuzetno teškom položaju srpske advokature i pozivaju ih da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima daju svoj doprinos u prevazilaženju postojećeg stanja.

VIII Advokati Beograda upozoravaju sve advokate u Srbiji na izuzetno težak položaj advokature i pozivaju ih da uzmu aktivno učešće u odbrani advokature, očuvanju njenog dostojanstva i integriteta.

Poslednje izdanje

Intervju, Duško Vujošević

Ja sam general mrtve vojske Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve