Loader

Dopunjeno 7.6.2012 22h30m

Sirene i pucnji na severu Kosova

01.jun,10:38

U Dudinom Kršu je veliki broj vojnika Kfora i građana kojima zbog blokada puteva ne može da stigne pojačanje. Zamenjen kontigent Kfora na severu Kosova koji je uklonio barikade Rudaru. Briselski Rašomon: Šta je dogovoreno o tablicama

Troje povređeno

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici u petak ujutro zbirnuto je troje povređenih, od kojih je jedna osoba kasnije puštena kući, a dvoje je zadržano u bolnici. U toku dana lekari ove bolnice saopštiće detaljne informacije o stanju povređenih.

U petak 1. juna u 08.40 ujutru došlo je do konfrontacije između Srba na severu Kosova i Kfora koji je počeo da uklanja betoniranu barikadu na mostiću u Rudaru. Oko mosta se okupilo oko 500 ljudi. U Dudinom Kršu je veliki broj vojnika Kfora i građana kojima zbog blokada puteva ne može da stigne pojačanje.

Tri osobe su povređene su u sukobu građana sa Kforom u Rudaru. Foto: Tanjug

Građani su uznemireni, prikupljaju se u sve većem broju da spreče pripadnike Kfora u nameri da uklone barikade.

Saopštenje Kfora

„Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova“, navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

„Kfor će nastaviti da radi čvrsto, promišljeno i nepristrastno u punoj saglasnosti sa svojim mandatom. To je ono što su snage radile poslednjih 12 godina uzimajući u obzir i rizike po sopstvenu bezbednost“, naglašava se u saopštenju.

U Rudaru, na raskrsnici se mogu videti tri transportera Kfora i nemački vojnici koji su postavili bodljikavu žicu.

U mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan, Srbi su inače postavili dve barikade. Jedna se nalazi u mestu Rudare, a druga je na Dudinom kršu, na tamošnjem mostu. Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš su blokirani. U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici čule su se sirene za uzbunu, što je bio znak da veliki broj građana krene u Rudare. Vojnici Kfora su na mostu preko Ibra koji iz Zvečana vodi ka Rudaru postavili bodljikavu žicu pa ni automobili ni pešaci ne mogu da pređu most, a mesto nadleću helikopteri, a američki vojnici dobijaju snažno pojačanje koje se raspore]uje po okolnim brdima.

Čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izjavio da je Kfor koristio gumene metke i suzavac. Agencija Beta javlja da su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok rekli građanima kod barikade u Rudaru da je potpukovnik Kfora, američki oficir Džozef Linč, rekao da će vojnici pucati u okupljene Srbe ukoliko oni kamenjem gađaju pripadnike Kfora ili ako ugledaju vatreno oružje u masi.

Pripadnici američkog Kfora ne dozvoljavaju prolaz ni vozilima ni pešacima a veliki broj građana krenuo je ka Rudaru posle sirena koje su se oglasile u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici. Barikade se, inače, nalaze na na magistralnom putu Leposavcih – Kosovska Mitrovica – Priština.

Mandat Euleksa produžen do 14. juna 2014.

Mandat Euleksa na Kosovu produžen za još dve godine, ali će broj pripadnika te misije biti smanjen, odlučio Savet Evropske unije. Savet Evropske unije doneo je odluku da mandat Euleksa na Kosovu bude produžen za još dve godine – do 14. juna 2014. godine, ali i da smanji ukupan broj pripadnika Misije za 25 odsto, saopšteno je u Briselu. Od 15. juna ove godine maksimalan broj međunarodnog osoblja biće 1.250 i 1.000 lokalnog. Do sada je bilo 1.950 pripadnika međunarodnog osoblja i 1.200 lokalnog. Misiju će i dalje prevashodno činiti policajci, sudije, tužioci i carinici.

Građani Zvečana i severnog dela Kosovske Mitrovica, zbog blokada Kfora, koriste alternativni putni pravac preko Banjske i Zubinog Potoka, prema krajnjem severu Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je Kfor povukao „veoma rizičan potez“ nastojanjem da ukloni barikadu u Rudaru, kod Zvečana: „Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu“. On je izjavio za B92 da su najmanje tri osobe ranjene.

Kfor je oko 17 časova saopštio da su dvojica vojnika ranjena hicima iz vatrenog naoružanja, jer je „nasilna masa napala pripadnike Kfora“.Jedan vojnik je ranjen od metka u ruku, a drugi je zadobio povredu uva.

Jedan od povređenih vojnika je prebačen u vojnu bolnicu u kampu Bondstil. U međuvremenu je otpušten iz bolnice. Komanda za međunarodne misije nemačke vojske u Potsdamu precizirala da su dva vojnika ranjena iz vatrenog oružja, prenosi APA. NATO je izrazio ogorčenje zbog napada na vojnike Kfora i upozorio da neće tolerisati nasilje. NATO saopštava da su njegove trupe dejstvovale u potpunom skladu sa mandatom UN.

Kfor se nešto pre 16 časova povukao sa mosta kod Rudara, u pravcu Leposavića, nakon što je ukonio nekoliko barikada kod mesta Rudare i Dudin Krš, uključujući barikadu u Rudarima, koju su lokalni Srbi zbog veličine i značaja nazivali „Srpski Alamo“, betonsku barikadu kod Dudinog krša, koju su prošlog leta postavili lokalni Srbi, a i onu prepreku od peska koju su Srbi postavili dok je Kfor uklanjao prethodne.

U isto vreme odbornici Skupštine opštine U severnoj Kosovskoj Mitrovici odlučili su da ponovo bude blokirano kretanje Kfora i svih međunarodnih misija.

TV Most iz Kosovske Mitrovice javlja da su iz pritvora u južnom delu Kosovske Mitrovice puštena trojica Srba koji su tokom akcije Kfora u selu Rudare privedeni. Jedan od privedenih Srđan Filimonović, rekao je novinarima da ih je Kfor predao Euleksu i da su ih oni prebacili u južnu stanicu KPS-a, gde su ih policajci ispitivali. Njega su kako je ispričao, pripadnici nemačkog Kfora oborili na zemlju i tukli dok je pokušavao da zaštiti svoje rođake. Srđan kaže da su mu vojnici prvo isprslali lice biber sprejem , vezali ga lisicama, udarali nogama a potom ga predali američkim vojnicima. Filimonović tvrdi da su mu pomoć jedino ukazali portugalski vojnici, a da su se pripadnici KPS-a u južnoj policiskoj stanici pomašali nekorektno i vređali ga na etničkoj osnovi. Pošto su se vojnici povukli i oslobodili put predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović i načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković obišli su porodicu Filimonović i ono što su tamo zatekli nazvali su „najblaže vandalizmom koji prelazi sve granice“.

Novosti citiraju jednog člana porodice Filimonović da su pripadnici nemačkog Kfora bacili suzavac upali im u kuću i u njihovu kafanu „Cobi“, pretresli objekte i tukli ukućane.

Savet za nacionalnu bezbednost o situaciji na KiM

U Predsedništvu Srbije je 1. jula održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je bilo reči o najnovijoj situaciji na Kosovu, i Metohiji.
Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Mirko Cvetković ministri odbrane Dragan Šutanovac, unutrašnjih poslova, pravde Snežana Malović i Kosova i Metohije Goran Bogdanović, zatim načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno-informativne agencije i šefovi Vojno – bezbednosne i Vojno – obaveštajne agencije
i ministar odbrane.

Oni su nešto posle 12.30 izašli iz zgrade Predsedništva Srbije, ali nisu davali izjave.

U saopštenju nakon sednice naglašava se da Savet je konstatovao da je ozbiljno ugrožena bezbednost građana Pokrajine. Savet je pozvao međunarodne misije Unmik, Kfor i Euleks da, u okviru svog mandata, spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima Pokrajine.

Savet za nacionalnu bezbednost apelovao je na građane da se uzdrže od sukoba sa pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije.

Na Kosovu i Metohiji svi problemi se moraju rešavati dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona, naglašava se u saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je predsedavano Savetu za nacionalnu bezbednost nakon sednice je izjavio za RTS da je svako dobio zadatke u okviru svojih ingerencija. Svi razgovaraju sa službama sa kojima sarađuju na tom polju, vojska sa Kforom, naša Vlada mora o tome ozbiljno da razgovara sa Euleksom i Unmik administracijom.

Dodao da sadašnje stanje mora da prestane što pre, a da je nastavak razgovora jedini način da saznamo konačno šta je dogovoreno, šta nije, šta zloupotrebljavaju privremene institucije u Prištini, iako nije dogovoreno.

.

Vašington traži da Beograd prestane da finansira Srbe na severu

Portparol Stejt departmenta Mark Toner izjavio je da Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje protiv Kfora i Euleksa u kome su dvojica pripadnika Kfora povređena i pozivaju da se odmah uklone barikade na severu Kosova. Toner je istakao da SAD pozivaju Vladu Srbije da prekine „materijalnu podršku koju pruža ilegalnim paralelnim institucijama na Kosovu i tvrdoj struji“.

Na vest da Vašington preko portparola Bele kuće traži da Beograd ukine finansiranje «paralelnih institucija na severu Kosova», državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je u jutarnjem programu RTS-a 2. juna izjavio da Beograd smatra da to nisu paralelne institucije već jedine institucije koje deluju na severu Kosova i da Kfor neće ništa uraditi konfrontacijama sa Srbima na severu Kosova, jer na svaku barikadu koju Kfor ukloni Srbi mogu da postave dve nove.

Zamenjen kontigent Kfora na severu Kosova

Tokom noći ½. jula zamenjen je kontigent Kfora koji je uklonio srpske barikade u selu Rudare, kod Zvečana. „Sada će se ići ka smirivanju situacije. Tokom noći je zamenjen kontigent koji je pokrenuo akciju, tako da danas imamo Grke tamo, danas imamo i Zadušnice i biće to prilika da vidimo ponašanje Kfora i odgovornost srpskih lidera“, rekao je državni sekretar za KIM Oliver Ivanović, gostujući na RTS u jutarnjem dnevniku 2. jula, koji naglašava da Kfor treba da shvati da silom ne može biti rešen problem: „Zato nije dobro da Kfor provocira i troši ogromnu energiju Srba i sredstva, ali u nekom smislu i politički kredibilitet Kfora, jer se on doživljava kao jedina misija koja je do sada koliko-toliko bila nepristrasna. Bilo bi dobro da i Kfor shvati da se ovo pitanje ne može rešiti silom, pa ni Kforovim snagama, već da to treba prepustiti političarima kada za to dođe vreme.
On pretpostavlja da bi pregovori o severu Kosova mogli brzo da počnu posle formiranja nove vlade Srbije.

Severna Kosovska Mitrovica: obavezno dežurstvo na barikadama

Štab za vanredne situacije opštine Severna Mitrovica objavio je u ponedeljak 4. juna odluku o obaveznom dežurstvu punoletnih građana Kosovske Mitrovice na barikadama. Štab je saopštio da su građani dužni da se prijave za dežurstva na glavnoj barikadi na mostu preko Ibra. Građanima se preporučuje da ne nose i ne koriste vatreno oružje.

U slučaju oglašavanja sirena za uzbunu sve ugostiteljske, samostalno trgovinske i zanatske radnje prema odluci tog štaba treba odmah se zatvore.

Štab saopštava da pripadnicima Euleksa do daljeg neće biti dozvoljen neometan prolazak kroz severni deo Mitrovice, a da će svaki pokušaj nasilnog prolaska biti smatran otvorenom agresijom.

Od Kfora sa zahteva da se striktno pridržava Rezolucije 1244 i da deluje u skladu sa poverniim mandatom.

Krizni štab je formirala Skupština opštine Kosovske Mitrovice.

Na vanrednoj sednici Opštinskog veća Zvečana u utorak, 5. juna preporučeno je građanima „da budu budni i spremni za efikasno sprečavanje upada ili kretanja nepoznatih lica, uključujući i mogućnost postavljanja novih barikada“ pošto je, kako je saopšteno, „primećeno kretanje pripadnika specijalnih jedinica Rosu i drugih naoružanih lica“. Ponovljen je poziv svim građanima da se odgovorno ponašaju bez obzira na nezadovoljstvo koje je kod njih prisutno.

Briselski Rašomon: Šta je dogovoreno o tablicama

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je u četvrtak 7. juna da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavnicima Srba sa severa Kosova, kada ih je primio, pokazao dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine, koja kabinet predsednika tek treba da prouči. Milović tvrdi da će im vrlo brzo biti data dokumenta iz Brisela koja im je delimično pokazao UNMIK. Na pitanje da li u dokumentima potpisanim u Briselu ima nečega o čemu javnost Srbije nije bila obaveštena, Milović je odgovorio potvrdno. Predsednik Skupštine opštine Zvečan je pozvao šefa pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića da o tome kaže istinu.

Šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović tvrdi u izjavi za RTS da se dogovor nije odnosio na sever Kosova: „Mi smo tokom pregovaračkog procesa vrlo jasno istakli da sever Kosova zbog svojih specifičnosti ne može da potpada pod ovu odredbu dogovora i da se ona odnosi na Srbe južno od Ibra, zato što je na severu Kosmeta drugačija situacija… Istovremeno, potrebe Srba južno od Ibra su išle u tom pravcu, nakon naših detaljnih konsultacija sa njima, da im se omogući alternativno korišćenje tablica, sa prefiksom KS, dakle statusno neutralnih.“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve