Loader

Slovenija

Odšteta za izbrisane

22.novembar,10:09

Izbrisanima iz registra državljana Slovenije koji su ostali bez socijalne sigurnosti ili pravnog statusa - 50 evra za svaki mesec bez državljanstva

Zakon koji je 21. novembra u Skupštini Slovenije usvojen sa 46 glasova za i 29 protiv, donet je nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prošle godine koji je naložio Sloveniji da plati odštetu osobama izbrisanih iz registra državljana.

Od oko 25.000 izbrisanih iz slovenačkog državljanstva, 12.000 ljudi ispunjava uslove novog zakona o odšteti koja će im biti isplaćena u pet rata, što će slovenačku državu koštati oko 130 miliona evra, obzirom na to da „izbrisanima“ za svaki mesec koji su proveli bez građanskih prava po zakonu treba da se isplati fiksna suma od 50 evra.

Evropski sud za ljudska prava prošle godine je presudom u slučaju «Kurić i ostali protiv Slovenije» naložio Sloveniji da šestorici „izbrisanih građana“ isplati po 20.000 evra nadoknade, utvrdivši da su prekršena njihova prava.

(Više na stranicama Kurić i ostali protiv Slovenije [GC] – 26828/06

Presuda 26.6.2012 [GC] , čiji finalni zaključak zvanično preveden na hrvatski jezik (CASE OF KURIĆ AND OTHERS v. SLOVENIA – [Croatian Translation] summary by the COE Human Rights Trust Fund) glasi:

„Jedno od obilježja ovog slučaja je i dalekosežnost posljedice po ljudska prava uzrokovana „brisanjem“. Nadalje, ovakva je situacija trajala nekih dvadeset godina. Priznavanje povrede ljudskih prava i izdavanje trajnih boravišnih dozvola šestero podnositelja zahtjeva nije predstavljalo „prikladnu“ i „dovoljnu“ naknadu, s obzirom da su kroz duže vremensko razdoblje bili izloženi pravnoj nesigurnosti kao i ozbiljnost posljedica njihovog „brisanja“. Dodatno, nijedan od njihovih zahtjeva za naknadu štete još uvijek nije bio uspješan. Njihovi izgledi za dobivanje naknade trenutno su se činili pretjerano nesigurnim da bi bili relevantni. Podnositelji zahtjeva kojima su dodijeljene trajne boravišne dozvole mogli su stoga još uvijek tvrditi da su žrtve navodnih povreda Konvencije.

Zaključak: status žrtve potvrđen (jednoglasno).

Članak 8.: „Brisanje“ i njegove posljedice imali su negativan učinak na podnositelje zahtjeva koji se nastavljao, te su time predstavljali miješanje u njihov privatni i obiteljski život.

„Brisanje“ imena podnositelja zahtjeva iz registra, zajedno s imenima više od 25,000 drugih državljana bivše Jugoslavije, proizašlo je iz kumulativnog učinka dvaju odredaba zakona usvojenih prilikom osamostaljenja. Ta dva pravna instrumenta bila su dostupna bilo kojoj zainteresiranoj osobi. Međutim, podnositelji zahtjeva nisu mogli razumno očekivati da će njihov status stranaca uzrokovati nezakonitost njihova boravka na slovenskom teritoriju niti da će dovesti do toliko ekstremne mjere kao što je „brisanje“.

Nadalje, „brisanje“ je provedeno automatski i bez prethodnog obavještenja, te podnositeljima zahtjeva nije dana prilika da izazivaju tu mjeru pred nadležnim domaćim vlastima ili da objasne zašto se nisu prijavili za slovensko državljanstvo. Usto, Ustavni sud je našao da prijenos imena „izbrisanih“ iz registra trajnih prebivatelja u registar stranaca bez boravišne dozvole nije bilo zakonito.

Napokon, postojala je pravna praznina u zakonodavstvu na snazi u to vrijeme budući da nije postojala procedura prema kojoj su se podnositelji zahtjeva mogli prijaviti za trajnu boravišnu dozvolu. Mjerodavno zakonodavstvo i upravna praksa nisu stoga bili adekvatno predvidivi niti dostupni. Istina je da je Zakon o statusu usvojen kako bi uredio situaciju „izbrisanih“. Međutim, Ustavni sud je proglasio određene odredbe tog zakona neustavnima te je trebalo sedam godina kako bi se ispunile opće mjere naložene tom odlukom. Slijedi da barem do 2010. domaći pravni sustav nije jasno uređivao posljedice „brisanja“ kao niti boravišni status onih koji su bili o podvrgnuti istom. Stoga ne samo da podnositelji zahtjeva nisu mogli predvidjeti mjeru na koju su se žalili, već nisu mogli niti naslutiti njezine posljedice na njihov privatni i/ili obiteljski život. Miješanje stoga nije bilo

…Cilj zakonodavstva koje je uslijedilo nakon neovisnosti i mjere poduzete s obzirom na podnositelje zahtjeva nisu se mogle razdvojiti od šireg konteksta raspada bivše Jugoslavije, neovisnosti Slovenije od 1991.g. kao i ustanovljenja učinkovite političke demokracije koja se sastojala od stvaranja „korpusa slovenskih državljana“ s ciljem održavanja parlamentarnih izbora.

Vlasti su željele stvoriti „korpus slovenskih državljana“ i time zaštititi interese nacionalne sigurnosti zemlje, što predstavlja legitiman cilj u smislu članka 8. st. 2. Konvencije. Međutim, što se tiče pitanja da li su navedene mjere bile razmjerne, pravna praznina u zakonodavstvu lišila je podnositelje zahtjeva njihovog pravnog statusa, koji im je ranije pružao pristup čitavom nizu prava.

Stranac koji zakonito boravi u državi može poželjeti nastaviti živjeti u toj državi bez da nužno traži državljanstvo te zemlje. Međutim, slovensko zakonodavstvo nije usvojilo odredbe koje bi dozvolile državljanima bivše Jugoslavije koji su također bili državljani jedne od preostalih bivših republika da urede svoj boravišni status ukoliko su odlučili ne zatražiti slovensko državljanstvo ili se nisu za njega prijavili. Takve odredbe ne bi podrivale postavljene legitimne ciljeve. Stoga sporne mjere nisu bile ni zakonite niti nužne u demokratskom društvu kako bi se postigao legitimni cilj zaštite nacionalne sigurnosti.

Zaključak: povreda (jednoglasno)…

Članak 41.: Dodijeljeno je 20,000 eura na ime nematerijalne štete svakom podnositelju zahtjeva čiji je predmet proglašen dopuštenim; pitanje materijalne štete je rezervirano)

Videti takođe: Kurić and Others v. Slovenia – 26828/06

Judgment 26.6.2012 [GC] , i

Hearing : 06/07/2011 09:15 Grand Chamber: Kuric and Others v. Slovenia (no. 26828/06)

Predstavnici „izbrisanih “ kritikovali su novi slovenački zakon, zahtevajući veću odštetu i najavljujući nove žalbe Evropskom sudu. Oni su zahtevali odštetu od 260 evra za svaki mesec dok su bili građeni bez statusa – koliko bi iznosila socijalna pomoć obzirom na to da ih je brisanje iz državljanstvo ostavilo bez posla, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, da su imali teškoće u rešavanju stambenog putanja, pri konkurisanju za stambeni kredit. Oko 5.000 dece je izgubilo pravo na školovanje. Prema zahtevima izbrisanih, Slovenija bi trebalo da im isplati oko 270 miliona evra odštete.

O statusu izbrisanih čitrajte više u istraživanju Ožiljci brisanja – Prilog za kritično razumijevanje brisanja iz registra stalnog stanovništva Republike Slovenije (Mirovni institut, Ljubljana 2010.)

Poslednje izdanje

Laka ruka vlasti

Šta zna naprednjak šta je 10 miliona evra Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve