Loader

Jubileji

Dva veka Novina serbskih

15.avgust,09:02

Sretenjski orden drugog stepena tim povodom dodeljen Službenom glasniku

PRE DVA VEKA: Prvi broj Novina serbskih“ serbskih u carstvujućem gradu Vieni, 13. avgust 1813. godine.

Prvi broj

Novina serbskih u carstvujućem gradu Vieni izašao je 13. avgusta 1813. godine. Službeni glasnik 13. avgusta obeležava 200 godina od izlaska prvih službenih novina, kao svoj jubilej.(Više na stranici Službeni glasnik – 200 godina u službi građana Srbije ).

Tim povodom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaz o dodeli odlikovanja Sretenjskog ordena drugog stepena javnom preduzeću Službeni glasnik, kao pravni sledbeniku Novina serbskih“ i „Srpskih novina“.

Pored objavljivanja službenog glasila Republike Srbije, Službeni glasnik je tokom proteklih godina stekao i ugled jednog od najuticajnijih srpskih izdavača. (Urednici dr Ilija Vujačić (od jula 2005. do kraja juna 2013), Tanja Miščević, Slobodan Gavrilović (od novembra 2007. do kraja 2012), prof. dr Gojko Tešić (od januara 2008. do kraja juna 2013. i drugi)…

Povodom jubileja izdata je i knjiga

Srpske novine Dimitrija Davidovića, autora Predraga Pejčića u kojoj je prikazan istorijat srpskog novinarstva, razvoj štamparstva u Srbiji, nastanak Novina serbskih u carstvujućem gradu Vieni i izazove kroz koje su prolazili njihovi prvi urednici, studenti medicine Dimitrije Davidović i Dimitrije Fruštić. Pejčić poseban akcenat stavlja na napore koje je Dimitrije Davidović ulagao u očuvanje kontinuiteta srpskih novina, prateći njegove uredničke uspone i padove, borbu s cenzurom, njegova izdanja u Beču, Pešti i Srbiji, odnos s Vukom Karadžićem…

Iz arhiva Vremena: Poklon čitaocima - Novine serbske

S dozvolom austrijskog cara, prvi broj Novina serbskih u carstvujućem gradu Vieni štampan je i objavljen „na polzu naroda“ 1813. godine, u „carstvujuščem gradu Vijeni“, u petak, 1. avgusta po starom, a 13. avgusta po novom kalendaru.

Prve dnevne novine na srpskom jeziku predstavljale su epohalan događaj za ondašnju srpsku javnost. Pokretači i urednici bili su studenti medicine u Beču – Dimitrije Frušić, kasnije ugledni lekar, i Dimitrije Davidović (1789–1838), prvi profesionalni srpski novinar i potonji pisac Sretenjskog ustava, političar i diplomata.

Najveći deo prostora prvog broja bio je posvećen evropskim prilikama i tada aktuelnim ratovima sa Napoleonom, a kao redovnu rubriku imao je „Tečenije novca na Vienskoj berzi“ i rečnik manje poznatih reči. Pored toga, u prvom broju „Novina serbskih“ objavljene su i informacije o tada aktuelnim događajima u Srbiji koje se smatraju prvom vešću na srpskom jeziku objavljenoj u jednom srpskom listu.

Na poslednjoj, četvrtoj strani „Novina serbskih“ pod naslovom „Iz Serbije“ objavljeno je da „ljudstvo, koje je ovog leta iz Beograda protiv Turaka izišlo, jeste 1600 veliko“, da su se „Serbi na četiri časti podelili; dve su pošle k Nišu, a dve k reci Drini“, i da su „Turci veoma slabi, i samo do pet-šest hiljada ljudi jaki“. Pod budnim okom austrijskih vlasti, autori nisu na početku smeli da objavljuju više vesti iz matice, ali u narednim brojevima to se polako menjalo.

Tri godine list je izlazio svaki dan osim subote i praznicima, a zatim dva puta nedeljno. Urednici su izračunali da bi tiraž u pretplati, što je tada bio jedini način prodaje novina, kojim bi se otplatili svi troškovi bio minimalno 800 primeraka, ali on nikada nije dosegnut. List je imao početni tiraž 330 primeraka, a najviše je imao 450 pretplatnika, 1814. godine. Međutim, od tada je tiraž počeo da opada uprkos sve boljem sadržaju i Davidovićevim apelima za „rodoljubivu potporu svih dobrih Srba“. Kada je broj prenumeranata pao ispod 100 (od čega ih je samo pet bilo iz cele Srbije i jedan iz Crne Gore – Petar I Petrović Njegoš) „Novine serbske“ su 1822. godine prestale sa radom.

Više na stranici POKLON ČITAOCIMA »VREMENA« > »Novine serbske«
<< VREME | BR 1023 | 12. AVGUST 2010.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve