Loader

VREME 1171. 13. juna 2013, Intervju – Dragan Đilas

Sve je palo osim kriminala

13.jun,00:22

Ova zemlja zaista ide u jednoumlje i jedina ozbiljna brana tome jeste najveća opoziciona stranka – Demokratska stranka. Ako se slomi DS onda će na red doći svi ostali. Tako to ide u autoritarnim, diktatorskim režimima. Pri tome, najveća većina ljudi s kojima sam se zajedno borio za demokratiju u ovoj zemlji ćuti o tome. I to je realnost

13. 6.

Odnosi između vlasti i opozicije nikad u Srbiji nisu bili suptilni. Ipak, čini se da su po prvi put nakon Petog oktobra u direktnoj koliziji našli različiti delovi zemlje. Konkretno: na jednoj strani su grad Beograd i Vojvodina gde je Demokratska stranka na vlasti, a na drugoj Vlada Republike Srbije koju čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije. Pored toga, kada se pogledaju istupi nosilaca vlasti i izveštavanje znatnog dela medija, stiče se utisak i da je Srbija u nekoj vrsti neobjavljenog vanrednog stanja. Intervju sa predsednikom Demokratske stranke i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom započinje zato ocenom desetomesečnog rada Vlade.

Vreme 1171, na kioscima u četvrtak 13. juna 2013.

„Kada pogledamo parametre po kojima bi se ocenjivala ova vlada jasno je da je vidljiv napredak u rešavanju problema Kosova – pokazali su spremnost da prihvate neke stvari koje njihovi predhodnici nisu“, kaže za „Vreme“ Dragan Đilas. „Na svim ostalim poljima napravljeno je nekoliko koraka unazad: nezaposlenost je veća, ekonomska situacija gora, bezbednost je na katastrofalnom nivou; kada govorimo o Beogradu povećan je broj ubistava, učestali su revolveraški obračuni… Nemamo nikakav pomak ni u obrazovanju, ni u zdravstvu, ni u jednoj jedinoj oblasti. Zato su učinci ove vlade, ako se izuzme Kosovo i delimično borba protiv korupcije – katastrofalni. U isto vreme, pravi se atmosfera straha, jednoumlja, na pomolu je – neću da kažem jednopartijski – ali jednoumni režim u kome je kao jedini protivnik ostala Demokratska stranka…

Kako ocenjujete „prozivanja“ ministra Mlađana Dinkića koja dolaze kako iz DS-a, tako i iz dela SNS-a? Ima li to neke veze jedno s drugim?

Nema veze. Oni su sa njim u vladi i ne znam što ga kritikuju. Što ga ne smene ako misle da je loš? Onog dana kad su ga prihvatili, onog dana kad ga nisu smenili posle najnovijeg predloga mera – od tog dana snose zajedničku odgovornost za sve što se u ovoj zemlji dešava. Nisu ove odluke samo odluke Mlađana Dinkića, to su odluke Vlade Srbije u kojoj glavnu reč vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Njihova odgovornost je još veća.

Ovi zakoni koji su doneti, kao zakon da se plaća u roku od 45 dana, katastrofa su za srpsku privredu. To ne postoji nigde – evo nađite u kojim zemljama u Evropi postoje takvi zakoni. Razumem potrebu da se nelikvidnost i neplaćanja prema privredi regulišu ali ne možete ovakvim veštačkim načinom. Pa svaki privatnik će da prihvati rok od 120 dana sa garancijom plaćanja 120-og dana – bolje nego da sedi i ništa ne radi, a to će sada početi se dešava. Strani proizvođači nude svoju robu po istim cenama kao i domaći, ali sa znatno dužim rokovima jer se na njih taj zakon ne odnosi! Budžet je takođe katastrofa. Pare su loše raspoređene, 33 milijarde iz Fonda za razvoj daju se bez ikakve kontrole. Kome, pitam vas, kome? Uzeli su više od 20 milijardi lokalnim samoupravama da bi ih prebacili u penzije. Dakle, nema više za penzije. Ako ima dovoljno za penzije, kako tvrdi Dinkić, što nisu prebacili u zdravstvo, ili kulturu, ili bilo gde. Ne, nego su uzeli od nas i prebacili u penzije, a država koja nema za penzije je država koja je bankrotirala.

To je kraj…

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve