Loader

Ubistvo Deda Hasana

17.januar,16:13

Aslan Usojan, poznat kao Deda Hasan, bio je jedan od kriminalnih bosova u Rusiji, čija je biografija ilustrativnija od Kuma 1, 2 i 3, zajedno

U centru Moskve ubijen je Aslan Usojan, poznat kao Deda Hasan. Na njega je pucano 16 januara oko 14.30, kada je izlazio iz restorana u Boljšoj nikitskoj ulici. Jedan metak ga je pogodio u vrat, a jedan je u grudi pogodio ženu koja je tuda slučajno prolazila. Telo Usojana odneto je u mrtvačnicu u Botkinskoj bolnici, a klinika je stavljena pod usiljenu zaštitu.

«Pisatelja navernoe ubili? (Pisca verovatno ubili?)»

«Ne, poznatog kriminalca…»

« A koga?»

«Deda Hasana…»

«Konačno ga ubili…»

Personal susednih restorana i prodavnica pričao je da se za pucnjavu saznalo tek kada su se čule sirene hitne pomoći i kada su se u 16.30 pripadnici policije sakupili oko drugog ulaza u Povarskoj ulici 35, na osnovu pretpostavke da je otuda pucano.

Jedna od stanarki te kuće pričala je novinarima da su tamo u poslednje vreme na mansardi izvođeni građevinski radovi. U dvorištu te kuće nalazi se građevinski materijal, koji se odatle čekrkom diže na mansardu. S vrha tog sprata dobro se vidi dvorište bašte. Istražitelji su između petog i šestog sprata te kuće našli šest čaura kalibra 9 mm. Tamo je nađena i stolica na sklapanje i fragment neke tkanine interesantne za istragu.

U Hasana je pucano iz automata s prigušivačem VAL, koji koriste specijalci ruske unutrašnje vojske i obaveštajne službe (MVD i FSB). Specialni automat VAL s municijom od 9-mm napravljen je u fabrici CNIITOČMAŠ, i spada u komplet bešumnog oružja, zajedno sa specijalnom snajperskom puškom «Vintorez» istog kalibra. Ne može se nabaviti na tržištu.

Sam restoran, čiji je česti posetilac bio Deda Hasan, nalazi u delu bašte knjaza Aleksandra Dolgorukova, između moskovske Povarske i Nikitske ulice (a toj bašti nalazi se i azerbejdžanski restoran «Karetnij dvor», za koji se prvobitno verovalo da je pre pucnjave ugostio Deda Hasana). Aslan Usojan je pogođen na vratima pomoćnog ulaza u restoran «Starij faeton» (čiji je glavni ulaz u Nikitskoj ulici).

«Pisatelja navernoe ubili?» (Pisca verovatno ubili?) upitala je jedna žena očito zato se u susedstvu nalazi Centralni dom pisaca.

«Ne, poznatog kriminalca…», odgovorio je neko od okupljenih novinara.

« A koga?»

«Deda Hasana…»

«Konačno ga ubili…»

Usojan je smatran najjačim autoritetom među profesionalnim lopovima (vor v zakone, koji mora poštovati posebni kodeks) na celom postsovjetskom prostranstvu, a njegova biografija je indikativna kao Kum 1, 2 i 3 zajedno.

Aslan (Hasan) Rašidovič Usojan, Deda Hasan je rođen u Tbilisiju 27. februara 1937. Po nacionalnosti je Kurd-Jezid.

Jezidi, pripadnici kurdske etničke grupe, naglašavaju da se razlikuju od Kurda i da su posebna nacija. Najviše ih je u području Lališ u severnom Iraku, ali ima ih u Siriji, Turskoj, Jermeniji i Gruziji. Neguju posebnu sinkretičku religiju, jezidizam, koja je kombinacija hrišćanstva, islama, sufizma i zorizma. Radije žive u blizini hrišćana pošto, njihovu religiju muslimani smatraju đavolskom i progone ih. Zbog pritiska kome su izloženi, veliki deo njih je emigrirao, naročito u Nemačku.

Aslan Usojan je već u svojoj 19. godini bio osuđen na 18 meseci zatvora zbog sukobljavanja s milicijom, ali ga je 10. januara 1956. Vrhovni sud Gruzijske SSR oslobodio daljeg izdržavanja kazne. Staljinskij rejonski sud u Tbilisiju ga je potom, 15. januara 1959. osudio na 5 godina robije zbog pljačke, ali je kasnije pušten na uslovnu slobodu. Sud Oktobarskog rejona u Tbilisiju ga je, zatim, 28. decembra 1966. osudio na tri godine zbog neke nezakonite špekulacije, ali je on 24. juna 1968, odlukom Culukidzevskog rejona Gruzijske SSR pušten na uslovnu slobodu.

U zatvoru je krunisan za profesionalnog lopova (vora v zakone, po nepisanom kodeksu tamošnjih kriminalaca).

Deda Hasan je dugo živeo u Krasnodarskom kraju, a potom u Moskvi, mada je zvanično prijavljen u Kalmikiji. U Sankt-Peterburgu, Moskvi i Krasnodarskom kraju 1994. držao je najveći deo kockarskog podzemlja.

Od 1996. on je bio u konfliktu s predstavnikom jermenske kriminalne grupe Rudolfom Oganovim (Rudik Bakinskij) zbog kontrole biznisa u Krasnodarskom kraju.

Oganov je 1997. pokušao da liši Deda Hasana statusa «vora v zakone» na sastanku profesionalnih lopova u Podmoskovlju. Početkom 1998. u Pjatigorsku je ubijen jedan Oganovih saradnika zvani Edik Moskva, takođe profesionalni lopov.

Godine 1998. na Usojana su pucali u Sočiju, ali su promašili.

Rat tih kriminalnih klanova okončan je ubistvom, sa 40 metaka, Rudolfa Oganova u februaru 1999. u staničnom kafeu pored moskovskog spoljnog kružnog autoputa.

Kada je 2006. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio uhapšen profesionalni kriminalac Zaharij Kalašov (Šakro-mlađi) i kada su ga izručili Španiji, gde je optužen za niz prestupa, Deda Hasanov klan je upravljao biznis-imperijom bosa Lašija Šušanašvilija – koga je jurio Kalašov…

U 2006. Usojan ulazi u konflikt i s kriminalnim klanom Tariela Onianija, zvanim Taro. Deda Hasan je 2. maja 2008. sazvano skup šefova podzemlja radi dogovora o kontroli sredstava na Olimpijadi 2014 u Sočiju. U sporu o raspodeli sfera uticaja na stranu Usojana stao je Vjačeslav Ivankov, zvani Japončik. Oni su 8. jula 2008. ugovorili sastanak s konkurentskim klanom Oniani na zakupljenom turističkom brodu «Moskva» na Kljazminskom jezeru. O tome su nešto saznali policajci i specijalna policija je uhapsila 39 osoba od kojih je 20 bilo poznato kao profesionalni lopovi. Nešto kasnije većina njih bili su pušteni.

Deda Hasanovog štićenika Vjačeslava Ivankova Japončika snajperista je smrtno ranio 2009, u trenutku kada je izlazio iz restorana «Tajskij slon» na Horoševskom šoseu u Moskvi. Priređena mu je toržestvena javna sahrana (videti u povezanim tekstovima).

U okruženju Usojana zaključili su da je to naručio Oniani. U novembru 2008. ranjen je moskovski restorator Gela Cercvadze, koji je vodio Onianijev biznis i nameravao da uzme pod arendu toplovod.

U Deda Hasana su poslednji put pucali 16. septembra 2010. kada je u kuću u Tverskoj ulici 12. u centru Moskve došao s telohraniteljem koji se preziva Bagramjan, da poseti sina Nodara Aslanoviča Usojana (1962). Snajperista je zauzeo poziciju kraj otvorenog prozora sobe na trećem spratu zgrade koja stoji nasuprot Usojanove zgrade, s dvorišne strane…

Deda Hasan je tada zadobio nekoliko rana opasnih po život. Prvobitno su pravosudni organi objavili da su Hasan i njegov telohranitelj mrtvi, kako napadači ne bi pokušali da ga dokrajče na putu do Botkinske bolnice, gde je bila organizovana zaštita i gde je Usojan tada uspešno operisan. Posle su novinarima rekli da su ranjenici živi.

Aslan Usojan nekoliko puta je padao u ruke pravosudnih organa u Moskvi i Peterburgu, ali su ga uvek puštali posle informativnih razgovora. Kada su ga prošle godine Ukrajinci proterali zbog neispravnih dokumenata, u Moskvi ga niko iz policije nije dočekao.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve