Loader

dopunjeno 7.11.2012 u 11h33m

Barak Obama osvojio drugi mandat

08.novembar,09:13

Barak Obama 303 elektorska glasa, Mit Romni 206, repubilkancima većina u Kongresu 231:186, a demokratama u senatu 52:44

Baraka Obamu je ponovo izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država osvojivši 303 elektorskih glasova, dok je kandidat republikanaca Mit Romni osvojio 206. U tesnoj trci preokret u korist Obame je nastao kada je brojanje pokazalo da su birači u Ohaju glasali za demokratskog kandidata (Obama sa 50,3 odsto u odnosu na Romnijevih 48 odsto), a pobeda je potvrđena kada je brojanje pokazalo opredeljenje birača za demokrate u Virdžiniji. U Floridi u trenutku proglašenja pobede nisu bili prebrojani glasovi (od 91,5 odsto glasova koji su prebrojani, Obama ima 49,7 odsto a Romni 49,5 odsto.

Nakon izbora elektori u svakoj državi će glasati 17 decembra na kome će zvanično izabrati predsednika. Elektori glasaju za pobednika u svojoj državi. Veoma je retko da neko od tih «delegata» glasa suprotno od svog «vezanog mandata». Rezultat tog glasanja će 26. decembra biti predati Kongresu SAD i objavljeni na zajedničkoj sednici njegova oba doma 6. januara 2013. u Vašingtonu.

Demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom (52 mandat od 100, dok republikanci imaju 44, a jedan mandat je slobodan), a republikanci su osvojili više meta u Kongresu (231, dok su demokrate osvojile 186.

To znači da je odnos snaga u Vašingtonu ostao isti kao pre izbora i da će Obama i u drugom mandatu morati da savlada otpor republikanaca prema njegovom paketu mera za proširenje socijalne i mredicinske zaštite, za regulisanje statusa imigranata, i pre svega za veće oporezivanje najbogatijih.

Čestitajući Mitu Romniju na žestokoj izbornoj borbi, Obama je najavio da će s vođama republikanaca razgovarati o uspostavljanju međupartijskog dogovora o ključnim elementima politike koju će voditi.

Na nacionalnom nivou za Obamu je glasalo 50 odsto birača, a za Romnija 49 odsto. U odnosu na prethodne izbore Obama je na nacionalnom nivou izgubio znatan broj glasova, ali ih je gubio podjednako u svim državama i sa 58.519.696 glasova pobedio je Romnija koji je sakupio 56.335.151 glasova.

Za Obamu su pretežno glasali mlađi birači, žene i manjine, a za Romnija beli muškarci i stariji. Romni je pobedio među onima koji se suprotstavljaju gej brakovima, žele da zabrane abortus ili podržavaju masovnu deportaciju ilegalnih imigranata.

Njujork tajms ocenjuje da druga Obamina pobeda označava poricanje dogme Reganove ere o smanjenju poreza radi rasterećenja ekonomije, politike straha, netolerancije i dezinformacija.

U kampanji kandidati i njihove partije potrošili su 2 milijarde dolara.

Obama je pobedio u Kaliforniji, Njujorku, Vermontu , Ajovi, Konektikatu, Havajima, državi Vašington, Pensilvaniji, Nju Džerziju, Delaveru, Oregonu, Minesoti, Vašingtonu Di-Si, Ilinoju, Nju Meksiku, Nju Hempširu, Merilendu, Masačusetsu, Viskonsinu, Mejnu, Roud Ajlandu i Mičigenu.

Kandidat republikanaca Mit Romni je dobio u Arizoni, Kentakiju, Indijani, Ajdahu, Zapadnoj Virdžiniji, Džordžiji, Južnoj Karolini, Severnoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Juti, Montani, Arkanzasu, Nebraski, Mizuriju i Nebraski.

Obama je 7. oktobra oko jedan ujutro po američkom vremenu došao u MekKormik centar u Čikagu, gde su ga pristalice dočekale višeminutnim aplauzom i povicima „Još četiri godine“. Rekao je: „Znamo u našim srcima da za Ameriku najbolje tek dolazi. Hvala svima koji su glasali. Bez obzira da li ste glasali za mene ili Romnija, vi ste izneli vaš glas.“

Prema njegovim rečima, američka ekonomija se oporavlja, a decenija ratovanja se završava.

„Mi želimo naciju koju poštuju i vole u svetu i verujemo u tolerantnu Ameriku, otvorenu za imigrante“, dodao je Obama koji se, po običaju zahvalio i svojoj supruzi Mišel:

„Nikada te nisam voleo više i nikada ponosniji kada vidim da te i naša nacija voli…“,

Na kraju su na binu pored njega izašle supruga Mišel i ćerke Saša i Malija, kao i potpredsednik Džo Bajden sa porodicom.

Obama je rođen 1961. godine, a nakon četvorogodišnjeg senatorskog staža na izborima za predsednika SAD 2008. godine pobedio je kandidata republikanaca Džona Mekejna. Inauguracija predsednika SAD održaće se 20. januara 2013. godine u Vašingtonu.

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni pozvao je Baraka Obamu i čestitao mu na pobedi:

„Kandidovao sam se, jer sam zabrinut za ljude u Americi. Voleo bih da sam mogao da ispunim vaše želje i da vodim naciju u drugom pravcu, ali narod je drugačije odlučio“, kazao je Romni.

Liberalizacija: Marihuana i gej brakovi

Kolorado je postao prva američka država na kojoj je referendumski izglasana legalizacija marihuane. Pored Kolorada, na referendumu u državi Vašington izglasane su izmene zakona kojima se dozvoljava upotreba marihuane u bilo koju svrhu. U Masačusetsu glasači su odobrili inicijativu da se dozvoli upotreba marihuane u medicinske svrhe. U Arkanzasu, a slična inicijativa je odbačena, sudeći po izveštaju NBC

Istovremeno, Mejn i Merilend su referendumom ozakonili gej brakove.

Na početku izborne kampanje Barak Obama založio se za legalizaciju istopolnih brakova.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve