Loader

Virus sa Nila u Srbiji

06.septembar,17:10

Virus se ne prenosi direktnim kontaktom sa čoveka na čoveka, a faktor rizika predstavlja jedino izloženost ujedu komaraca

Prisustvo virusa Zapadnog Nila je potvrđeno analizama kod još jedne pacijentkinje koja je preminula nedugo posle prijema na Kliniku za infektivne i tropske bolesti. Poznato je da je pacijentkinja zaražena 20. avgusta, ali su nalazi laboratorijskih analiza stigli naknadno.

Mere zaštite prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Pošto ne postoji vakcina protiv ovog virusa, jedine mere zaštite koje se preporučuju na sajtu Svetske zdravstvene organizacije jesu povećanje svesti građana o faktorima rizika i merama koje mogu preduzeti kako bi smanjili izloženost virusu.

• upotreba mreža ili tableta za uništavanje komaraca

• nošenje svetle odeće (majice sa dugim rukavima i pantalone) ili izbegavanje izlazaka u popodnevnim satima

• upotreba rukavica i druge zaštitne odeće pri kontaktu sa bolesnim životinjama

• smanjenje rizika od prenošenja putem transfuzije krvi ili transplantacije organa putem dodatnih laboratorijskih analiza

Broj pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa je porastao sa 21 na 37, a dr Olga Dulović sa Klinike za infektivne i tropske bolesti kaže da je većina pacijenata u komi. U najtežem stanju su stariji pacijenti koji, inače, nisu putovali van zemlje. Dr Dulović kaže da bolest nije nepoznata, ali da se do sada pojavljivala samo u određenim regionima sveta i da je na ove prostore dospela preko ptica selica.

Na konferenciji za novinare, održanoj u sredu, 5. septembra u beogradskom Zavodu za biocide i ekologiju, rečeno je da ne postoje dokazi da zarazu prenosi tigrasti komarac. Stalni nosioci virusa su ptice selice, a zarazu prenosi domaći komarac.

Milutin Đorđević, član Komisije za kontrolu i suzbijanje komaraca je na konferenciji rekao da građani ruralnih i prigradskih područja treba da preduzmu mere zaštite. Đorđević kaže da su potencijalna staništa virusa okolina reka, priobalje i vlažna šumska područja, u kojima je najveća koncentracija jata komaraca.

Dodatne mere zaštite su potrebne i u Beogradu i prigradskim naseljima, jer na tom prostoru nije moguće potpuno uklanjane komaraca.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je ranije rekla da ne postoje naznake da će se razviti epidemija i da mediji treba da izveštavaju o ovoj pojavi bez tendencije da se stvara panika. Dr Đorđević je na jučerašnjoj konferenciji takođe istakao: „Oprez nije na odmet, virus postoji, ali ne treba stvarati paniku.“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve