Loader

Ekološka predstava ispred “Ušća“

30.avgust,15:54

Posetioci će 28. avgusta u 21.00 dobiti korisne ideje o tome kako mogu ponovo upotrebiti stare stvari, praktične savete kako i sami mogu reciklirati, kao i vredne poklone u znaku ekološke kampanje "Pazi đubre!".

Mreža organizacija civilnog društva “Zelena inicijativa“ sa umetnicima Cirkusfere organizuje ekološku predstavu koja će se 28. avgusta u 21.00 čas održati ispred Šoping centra Ušće, u okviru Naxi plaže i Ušće Open Air manifestacije, a namenjena je posetiocima svih uzrasta.

Osim uživanja u cirkuskim veštinama, posetioci će dobiti korisne ideje o tome kako mogu ponovo upotrebiti stare stvari, praktične savete kako i sami mogu reciklirati, kao i vredne poklone u znaku ekološke kampanje „Pazi đubre!“.

Umetnici „Cirkusfere“ podeliće posetiocima i kese za razvrstavanje otpada (papira, plastične ambalaže i limenki) na kojima se nalazi i Reciklažni adresar sa podacima o više od 400 lokacija na kojima mogu predati optad na reciklažu.

Iz „Zelene inicijative“ podsećaju da Reciklažni adresar predstavlja jedinstvenu bazu podataka o reciklažnim ostrvima u Srbiji, javno komunalnih preduzeća i privatnih operatera sa dozvolom za prikupljanje, upravljanje i tretman otpada.

Koordinator “Zelene inicijative“ Dragica Lazić kaže za Vreme da je cilj manifestacije da se kroz zabavu motiviše što veći broj građana da sami recikliraju.“Ovom i sličnim akcijama “Zelena inicijativa“ nastoji da utiče na povećanje procenta reciklaže. Dok se u zemljama EU u proseku reciklira 40% otpada, u Srbiji je taj procenat četiri puta manji. Osim ove akcije “Zelena inicijativa“ u poslednjih godinu dana realizuje aktivnosti koje su usmerene ka unapređenju sistema za upravljanja otpadom i promociji reciklaže. Do sada smo realizovali više konkretnih akcija usmerenih na prikupljanje otpada, u 14 gradova u Srbiji uz aktivno učešće približno 10.000 građana, gde smo uspeli da sakupimo preko 55 tona otpada koji je otpremljen u reciklažna postrojenja“, dodaje Dragica Lazić.

Putem Reciklažnog adresara, na jednostavan način, pretraživanjem po vrsti otpada ili mestu i gradu u kome živi, svako može saznati gde može predati određenu vrstu otpada na reciklažu (papir, PET, metal, staklo, elektronski ili električni otpad).

Svakog dana u Srbiji 5.000 tona otpada završi na deponijama, dok svako od građana Srbije u proseku ostavi iza sebe 360 kilograma otpada godišnje, od čega polovina završi na divljim deponijama.

Predstavom, koja se održava u okviru manifestacije „Ušće Open Air“, „Zelena inicijativa“ nastavlja kampanju „Pazi đubre!“ koja je započeta u maju ove godine sa ciljem da informiše o problemima sa kojima smo suočeni u oblasti upravljanja otpadom, da edukuje građane/ke Srbije o važnosti primarne selekcije, i istovremeno da ponudi rešenja za razvrstavanje i reciklažu njihovog kućnog otpada.

Kampanja je deo aktivnosti „Zelene inicijative“ usmerenih ka podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, koja se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve