Loader

Nelegalne privatizacije: Hapšenja u „Azotari“

26.april,15:30

Više javno tužilaštvo u Beogradu sumnjiči devet osoba (u ponedeljak ujutro ih je sedmoro uhapšeno) da su „Azotaru" oštetili za oko 8,3 miliona evra i time pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra

U ponedeljak, 23. aprila, započela je akcija hapšenja osumnjičenih za zloupotrebe prilikom privatizacije pančevačke „Azotare“. Akciju sprovode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a po nalogu Republičkog i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje sumnjiči devet osoba (u ponedeljak ujutro ih je sedmoro uhapšeno) da su „Azotaru“ oštetili za oko 8,3 miliona evra i time pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra. U Tužilaštvu je rečeno da su sporne radnje osumnjičenih trajale, od 1. avgusta 2006. do 1. januara 2009. godine.

U akciji uz pripadnike SPBOK učestvuje i Tužilaštvo za organizovani kriminal, a akcija će biti nastavljena tokom dana. B92 javlja da su uhapšeni Dušan Stupar, bivši suvlasnik „Azotare“ i suvlasnik beogradskog „Univerzal holdinga“, Vujadin Janković, bivši direktor „Azotare“ i predstavnik „Univerzala“, Julijana Vučković, koja je zadužena za „Azotaru“ u Agenciji za privatizaciju, kao i Čedomir Ivković, Jovan Udički, Jelena Ivković i Milan Cvetićanin.

„Azotara“ je prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme „Arvi“ i „Saniteks“ „Univerzal holding“ čiji je vlasnik Dušan Stupar. Iako su novi vlasnici najavljivali da će „Azotara“ postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom iz Litvanije, Pauliusom Martinenasom, na čelu 2007. razmontirao je pogon „Karbamid 2″, najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Radnički sindikati „Azotare“ su tada upozoravali sve državne institucije, policiju, sudstvo, ministarstva, Agenciju za privatizaciju, da je u toku pljačka državnog preduzeća i da se prodaje deo fabrike bez dozvole. Tada niko nije reagovao i pogon je izvezen. Radnici sad traže odgovornost ne samo tadašnjih vlasnika „Azotare“, već i državnih struktura koje su morale da reaguju mnogo ranije i spreče malverzacije.

Martinenas, koji je obavljao funkciju finansijskog direktora i zamenika generalnog direktora privatizovane „Azotare“, nalazi se na međunarodnoj policijskoj poternici zbog zloupotrebe službenog položaja. Njegov potpis nalazi se na svim dokumentima koje je litvansko-srpski konzorcijum „Arvi“, „Saniteks“ i „Univerzal holding“ potpisivao i odobravao, piše „Blic“.

Iako je zasad krivični proces pokrenut samo protiv finansijskog direktora Azotare Paulijusa Martinenasa, ostaje da se ispita odgovornost Vujadina Jankovića, tadašnjeg generalnog direktora Azotare, Dušana Stupara, člana vlasničkog konzorcijuma, Vesne Džinić, direktorke Agencije za privatizaciju, i Julijane Vučković, direktorke Centra za kontrolu privatizacije. Takođe, ispituje se kako je pogon izvezen iz Srbije i ko je to na carini odobrio kad nije postojala nijedna dozvola, piše B92 na svom sajtu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve