Loader

Odlazak gospođice

23.februar,20:42

Iz kabineta francuskor premijera, u utorak 21. februara, upotreba tremina gospođica je zvanično izbačena iz svih vidova komunikacije

Francuske feministkinje 21. februar pamtiće po izvojevanoj pobedi.

Proteklih nekoliko meseci borile su se protiv upotrebe termina gospođica i gospođa, koji su bili obavezni u zvaničnim i mnogim drugim dokumentima.

Neke žene smatraju da ova podela termina, ne samo u usmenoj, već i u pismenoj komunikaciji, predstavlja diskriminaciju. Kako za muškarce ne možemo saznati na osnovu imena kakav im je bračni status, te da li je neko gospodin ili gospodičić (što se nekada koristilo i kao pogrdan termin), tako je od sada u Francuskoj zabranjena upotreba termina gospođica. Nadalje, sve žene će biti isključivo oslovljavane sa madamme (gospođa).

U Velikoj Britaniji ovaj problem je rešen skraćenicom Ms, kako se ne bi moglo naslutiti da li je žena udata ili ne, a u Nemačkoj je takođe problematični tremin izbačen iz upotrebe.

Iz kabineta francuskor premijera, u utorak 21. februara, upotreba tremina gospođica je zvanično izbačena iz svih vidova komunikacije.

Pored toga, što su žene ponekada indirektno primorane da javno definišu svoje bračno stanje, postoji problem i nevidljivosti žena kada je reč o nazivima profesija. Iako ponekad nezgodni za izgovor, nazivi pouput psihološkinje ili taksistkinje trebalo bi da budu podjednako upotrebljivani. Ukoliko se ne obrati pažnja na imenice i zamenice u muškom gramatičkom rodu koje se dodeljuju ženama, može izgledati da ne postoje žene zaposlene kao savetnik ili dimničar.

Pravila koja bi trebalo poštovati su najbolje prikazana u odlomcima iz „Uputstva za standardizovan nediskriminativni govor i ponašanje“, koje je Zaštitnik građana Srbije uputio svim institucijama i akterima u javnom prostoru, kao inicijativu i zahtev, još 2009. godine:

„Pojmovi koji označavaju nazive položaja, profesija, zanimanja, zvanja, titula, radnih mesta žena, navode se po pravilu uvek u ženskom gramatičkom rodu.

Potrebno je standardizovati signature zaposlenih (umesto savetnik, za zaposlenu ženu treba da piše savetnica itd.), vizitkarte, potpise na službenim dopisima, natpise na kancelarijama itd.

Kada se pišu službeni dopisi, ako je nepoznat pol osobe kojoj se upućuje dopis, ne treba koristiti generički muški rod (npr. poštovani) već obavezno treba da navedemo ’poštovana/poštovani’…“

Op[irnije o ovoj temi ;itajte u poveyanim tekstovima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve