Loader

Merkel protiv kandidature Srbije

02.decembar,10:57

Optužuje Beograd za ranjavanje nemačkih vojnika, tvrdi da saradnja sa susedima - uslov za kandidaturu. Okrivljuje Beograd za incidente na severu Kosova

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak 2. decembra da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU i pozvala Vladu Srbije na promenu kursa.

Odluka o kandidaturi Srbije odložena

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije nisu u ponedeljak 5. novembra uspeli da se dogovore o kandidaturi Srbije. Konačnu odluku o tome trebalo bi da donesu šefovi država i vlada na samitu EU 9. decembra.

Evropska komisija je inače 12. oktobra 2011. predložila da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju.

Izjavu Merkelove prenosi agencija Dojče vele uz saopštenje nemačke vlade pred predstojeći Samit EU u petak 9. decembra. Nemačka kancelarka je nedavne sukobe na severu Kosova nazvala neprihvatljivim i podsetila da dobra „saradnja sa susedima“ takođe spada u kriterijume za proširenje EU.“ „Dugoročno gledano mi ne želimo samo Srbiju već i Kosovo da privedemo Evropskoj uniji i da održimo sposobnost funkcionisanja Evropske unije. Stoga put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom“, navodi Merkelova.

Ona je optužila Beograd da je doprineo atmosferi u kojoj su ranjavani nemački vojnici na Kosovu.

Kako prenosi nemački magazin Štern u svom on lajn izdanju, Merkelova smatra da Srbija „trenutno nije zrela da joj bude zvanično dodeljen status kandidata“. Ona „duboko žali“ da „Srbija još uvek nije ispunila očekivanja“, te tako nisu stvoreni uslovi da joj se dodeli status kandidata.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele dan ranije upozorio je, da napadi Srba na vojnike Kfora uoči donošenja odluke o kandidaturi otežavaju njenu „evropsku perspektivu“. „Kažem otvoreneo i bez uvijanja: ako Srbija ne prihvata teritorijalni integritet Kosova, to je onda kriterijum i u donošenju naših nemačkih odluka“, kaže Vestervele, i napominje da će događaji na severu Kosova svakako biti deo rasprave o evropskoj perspektivi Srbije, te da je „nikako ne čine jednostavnijom“.

I nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer upozorio je da bi nasilje na severu Kosova moglo da blokira približavanje Srbije Evropskoj uniji. „Srpska vlada želi da dobije status kandidata za EU. Svaki dan koji protiče kao sada udaljava je od toga“, rekao je De Mezijer juče u Briselu. On tvrdi, da da Beograd ima jak uticaj na srpsko stanovništvo na Kosovu i da taj uticaj treba jače iskoristiti za miran razvoj tamošnje situacije.

Austrijski ministar Mihael Špindeleger takođe je oštro osudio napade na austrijske, mađarske i nemačke vojnike Kfora na severu Kosova. On je rekao da će Beč teško pristati na kandidaturu Srbije, ako nasilje ne samo ne bude obustavljeno, već i vinovnici tog nasilja pronađeni i izvedeni pred sud. U nedavnim okršajima na severu Kosovo između srpskog stanovništva u Jagnjenici povređeno je devet austrijskih vojnika, od kojih je jedan zbog teškog stana morao da bude prebačen u stanje veštačke kome.

Nasuprot nemačkom stavu, poslanici Evropskog parlamenta nadležni za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, pozvali su članice Unije da podrže preporuke Evropske komisije o integracijama regiona, uključujući Srbiju. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je ranije da će ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije najverovatnije 5. decembra odlučiti o statusu kandidata Srbije.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je izuzetno važno da Srbija dobije status kandidata kako bi u sledećoj fazi počela pregovore.

„Nikad ne reci nikad – to je osnovno pravilo u politici i ja se nadam da gospođa Merkel može promeniti svoj stav, ali ga može promeniti samo na osnovu proboja i pravih vesti koje dolaze u poslednjem trenutku“, rekao je Kacin za Dojče vele.

Pokazalo se još jednom, da svetske i regionalne sile ne odustatju od uslova, koje jednom javno postave. Kancelarka Merkel je još avgusta ove godine u Beogradu na konferenciji za štampu sa predsednikom Borisom Tadićem rekla, da je uslov Nemačke da Srbija dobije status kandidata EU ukidanje „paralelnih srpskih struktura“ na severu Kosova. Ona je tada, manje više jasno rekla, da na odluku Nemačke neće uticati što se Srbija nalazi u predizbornoj godini. Situacija na severu Kosova se od tada nije promenila, a nedavni sukobi samo su dodatno učvrstili prethodno definisan stav Nemačke.

P

rema nezvaničnim informacijama iz Brisela, odluka o statusu kandidata Srbije najverovatnije će se odložiti do proleća.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve