Loader

Preminuo Ričard Holbruk

11.decembar,21:27

Američki diplomata Ričard Holbruk (69) preminuo je u ponedeljak, 13. decembra uveče u Vašingtonu. Holbruk je primljen u petak, 10. decembra u kritičnom stanju u bolnicu Džordž Vašington radi operacije – sanacije napukle aorte. Njemu je tog jutra pozlilo tokom razgovora s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Otišao je do medicinske ambulante Stejt departmenta, odakle je prebačen u bolnicu. Prema medijskim izveštajima došlo je do naglog prskanja jednog sloja zida aorte, što se dešava kod ljudi između 50 i 70 godina koji imaju visoki pritisak. Doktori su naveli da ih zabrinjava što se krv razliva iz Holbrukovog srca i širi po telu, što je različito od zastoja srca zbog oštećenja krvnih sudova. Operacija je, kako navodi Fox news, trajala više od 20 sati, ali hirurzi nisu uspeli da u potpunosti zaustave pucanje aorte. Kada su doktori završili operaciju na njegovoj aorti u subotu ujutru, Holbruka je u bolnici posetila njegova porodica. Dva dana kasnije urađena je još jedna operacija.

Holbruk je poslednjih godina radio kao specijalni predstavnik Obamine administracije za Pakistan i Avganistan, i trebalo je da pregovara s Talibanima. Javno je napao američkog protežea avganistanskog predsednika Karzaija zbog izbornih nepravilnosti, kao i smenjenog zapovednika američkih snaga u Avganistanu MekKristala. Ovdašnjoj javnosti je poznat kao nekadašnji Klintonov specijalni savetnik čiji je nadimak bio „Buldožer“, koji je učestvovao u pregovorima vezanim za Dejtonski sporazum 1995. (zbog čega je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir). Pred napad NATO na Srbiju 1998. i 1999. pregovarao je sa tadašnjim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, koji je umro u haškom zatvoru zbog oštećenja srca izazvanog visokim pritiskom.

Holbruk je nemačko-jevrejskog porekla, rođen je u Njujorku, obrazovan na Braun Univerzitetu, i oženjen je spisateljicom Keti Merton.

Diplomatsku karijeru je započeo u Vijetnamu, gde je bio pomoćnik dva američka ambasadora, Maksvela Tejlora i Henrija Kebota Lodža mlađeg. Obavljao je mnoge diplomatske dužnosti, između ostalog i ambasadora SAD u Ujedinjenim Nacijama i ambasadora u Nemačkoj, a dva puta pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik. Kad je prvi put postavljen na to mesto imao je 35 godina i bio je najmlađi do tada postavljeni pomoćnik državnog sekretara. Kada nije bio na diplomatskim dužnostima bio je angažovan u investicionom bankarstvu, komentator i autor publicističkih knjiga.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve