Loader

Američke opsesije u 2010. godini

09.decembar,13:15

Internet portal Yahoo objavio je spisak 10 najvećih američkih opsesija u 2010. godini. Na spisku su se našli predmeti, ljudi, televizijske emisije, ali i jedan politički događaj.

Ajfon (iPhone)

Pomama za ovim mobilnim telefonom bila je tolika da su najveći obožavaoci ovog telefona kampovali pred radnjama pre nego što je trebalo da počne prodaja novog modela, ajfona 4G, da bi bili među prvima koji će ga kupiti. Kada je konačno pušten u prodaju, za tri dana prodato je milion i sedamsto hiljada primeraka ovog telefona.

Lindzi Lohan

Ova glumica se na listi našla zahvaljujući mnogobrojnim skandalima u njenom privatnom životu, među kojima su bili alkoholizam i narkomanija zbog kojih je tokom prošle godine dva puta bila u zatvoru, a vesti o tome bila su udarna medijska tema.

Ajped (iPad)

Ovaj eplov proizvod prodat je 300 000 primeraka prvog dana kada se pojavio na tržištu. Špekulisalo se da bi on mogao da napravi revoluciju u načinu distribucije štampanih medija što se za sada nije dogodilo. Stručnjaci ipak misle da će ajped ipak uneti revoluciju na tržište laptopova.

„Razdraganost“

Ova serija je za dve godine emitovanja osvojila amerikance. U njoj se prate sudbine članova školskog hora, a pesme koje se pojavljuju u seriji postaju instant hitovi što je doprinelo da se „Razdraganost“ plasira na četvrto mesto liste američkih opsesija.

„Džerzi šor“

U pitanju je rijaliti program koji se emituje na MTV. Osam učesnika žive u kući na obali tokom jednog leta i njihovi međusobni odnosi bili su veoma zanimljivi gledaocima što je dovelo da se ovaj program nađe na petom mestu liste.

Fejsbuk

Fejsbuk je opsesija amerikanca već godinama, a u 2010. to je bilo dodatno podstaknuto premijerom filma „Društvena mreža“ u kojoj se opisuje kako je on nastao što je doprinelo da se Fejsbuk plasira na šesto mesto ovogodišnjih opsesija Amerikanaca.

Stenice

Savim neočekivano na liste se nalaze i stenice. Naime, SAD su preplavljene ovim bubama koje su postale otporne na insekticide i stoga nije čudo da su se našle na ovoj listi na sedmom mestu.

Čajanka

Politički pokret Čajanke zauzeo je osmo mesto Jahuove liste. Ova okupljanja građana koji se protive poreskoj politici Baraka Obame dobila su ime po jednom od presudnih događaja u Američkoj revoluciji kada su građanu Bostona sa britankih brodova pobacali u more čaj za koji su smatrali da je neopravdano visoko oporezovan. Američki mediji usrdno su se bavili fenomenom čajanki analizirajući ko stoji iza njih, ko na njima učestvuje i koliko one utiču na politiku SAD.

Narukvice

Šašave narukvice su modni detalj koji je popularan među školskom decom, ali i među starijima. Ove narukvice od silikonske gume masovno se nose, ali i razmenjuju među kolekcionarima, a interesovanje koje su izazvale dovelo ih je na deveto mesto najvećih američkih opsesija.

Knjige Stiga Larsona

Na destom mestu nalazi se jedna knjiga, tačnije trilogija. U pitanju je milenijumska triologija švedskog pisca Stiga Larsona. Tri knjige iz ove trilogije „Devojka sa zmajevom tetovažom“, „Devojka koja se igrala vatrom“ i „Devojka koja je udarila stršljenovo gnezdo“ izazvale su pomamu među čitaocima i prodate su u milionskim tiražima.

Kao i svaka lista i ova ima svojih nedostataka i zasigurno ima onih koji bi sa nje nešto izbacili i na nju nešto dodali. Ipak, ona sigurno odslikava ono što je najviše okupiralo pažnju većine Amerikanaca u godini koja je na izmaku.

Šta su bile Srpske opsesije?

Na Jahuvoj listi najvećih američkih opsesija u 2010. godini našlo se stvarno sve i svašta što je i u skladu sa ljudskom prirodom i interesovanjima. Pročitavši je, zapitali smo se šta su to bile srpske opsesije u prošloj godini. I mi smo bez daha pratili rijaliti programe, pojedine folk pevačice bile su u žiži javosti, zdravstveno stanje jedne spikerke nacija je pratila bez daha…

Pozivamo vas da nam pomognete da saznamo šta su bile srpske opseije u prošloj godini. Sastavite vašu listu i pošaljite nam u obliku komentara na ovaj tekst (pri dnu strane). Mi ćemo zbrojiti vaše glasove i na osnovu njih sastaviti i objaviti listu najvećih srpskih opsesija u 2010. godini.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve