Loader

Bogoljub Arsenijević Maki: (Ne)milost vlasti

16.septembar,10:51
Bogoljub Arsenijević Maki

Kako su javile agencije, u nedelju, 12. septembra, prilikom rutinske kontrole na graničnom prelazu Kotroman – prelaz od Višegrada ka Užicu – uhapšen je Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od simbola petooktobarskih promena. Da se podseti, Arsenijević je optužen za napad na službeno lice posle Mitinga protiv vlasti, koji je održan 12. jula 1999. u Valjevu, i u Okružnom sudu u Valjevu je osuđen na tri godine zatvora. Većem sudija je predsedavao sudija Mitar Đenisić sa Uba, neizabran na tu funkciju posle poslednje reforme sudstva, koji se kao takav, neizabran, javno pojavio među novi članovi naprednjaka Tome Nikolića. Vrhovni sud je poništio presudu, zatražio rekonstrukciju na licu mesta, a za Arsenijevićem je raspisana poternica jer se nije odazivao na pozive suda na obnovljenom procesu.

Da se još podseti, Maki je na ludilo iz vremena Miloševića odgovorio svojim „ludilom“, još ’92. je osnovao Republiku Koloniju(radničko naselje u Valjevu), gde je otkrio višemetarski spomenik Miloševiću u obliku falusa. Narodna milicija ga je sprečila da na spomenik Miloševiću natakne spomenik Šešelju u vidu velike zadnjice. I danas kapa dole za hrabrost i takvu umetničku viziju.

Na Petrovdan ’99. u Valjevu je, što je bio uvod u kasnije promene, organizovao Miting protiv vlasti, pri pokušaju osvajanja zgrade opštine povređeno je i nekoliko policajaca. Nekako je zatureno da je to bio i miting protiv nesposobne opozicije, jer je Arsenijević tvrdio da jedino građani, što se i dogodilo Petog oktobra, mogu da sruše režim. Po mitingu Maki beži u Bosnu, prilikom brutalnog hapšenja u Beogradu slomljena mu je vilica, biva osuđen na tri godine zatvora, spektakularno beži i aktivno i najaktivnije učestvuje u Petom oktobru.

Posle promena, iako su mu, kako je izjavljivao, nuđeni stanovi i visoki položaji, nastavio je svoj posao, poslednjih deset godina je ikonopisao crkve i manastire, uglavnom po Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

U ponedeljak, 13. septembra, policija ga je privela u Viši sud u Valjevu. Na saslušanju pred Većem sudija Bogoljub Arsenijević je izjavio da se ni ubuduće neće odazivati na pozive suda, te da je jedino na šta pristaje, povlačenje optužnice protiv njega. Na okolnost da se neće odazivati na pozive, Veće sudija mu je odredilo pritvor u trajanju od dva meseca.

Po saslušanju Arsenijević se obratio i novinarima, rekao da mu je lično predsednik Tadić obećao amnestiju, vlast je imala deset godina da reši njegov slučaj, umesto toga, ponovo je uhapšen. Rekao i da će stupiti u štrajk glađu, da jedino pristaje na povlačenje optužnice.

Kako mediji javili, tokom saslušanja Makija, i pre, i posle, u Višem sudu viđen poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, koji izjavio da doš’o pomogne Makiju. Potpisnik ovije redova dodaje da ga i on opazio na zadatku, lako i u plavo obučen, sa plave cipele!

A na sajtovi i blogovi brojne reakcije na hapšenje Makija, sve imaju zajednički imenitelj, Sramota, hapse ga oni koje je doveo na vlast.

Šta još u taj zaključak, najverovatnije da će Maki biti pušten na slobodu, povlačenjem optužnice ili drugim „vanrednim pravnim lekom“. Ali zna i Maki da će to vlast učiniti, ne njega, već sebe radi.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve