Loader

Održan aeromiting u Kečkemetu

12.avgust,12:44

Srbiju je predstavila u letačkom delu programa Vojska Srbije, odnosno potpukovnik Saša Ristić koji je prikazao domaći „super galeb"

Proteklog vikenda 59. baza mađarskog vazduhoplovstva u Kečkemetu, na pola puta od Segedina do Budimpešte, bila je domaćin jednom od najvećih ovogodišnjih aeromitinga u Evropi. Dva dana od prepodnevnih sati do večeri pred velikim brojem posetilaca – prema nekim procenama više od sto hiljada po danu – skoro neprekidno grmeli su (ili zujali – kako koji) avioni i helikopteri, od oldtajmera kao svojevrshnih „živih svedoka“ istorije, preko najveće vizuelne atrakcije – akrobatskih timova, do današnjih „gripena“, „horneta“, „miraža“, „rafala“, F-16, MiG-29…

Na poziv da uveličaju manifestaciju koja ove godine obeležava 100 godina letelja u Mađarskoj, odazvali su se učesnici iz više od 20 država, kako ratnih vazduhoplovstvala tako i aeroklubova i privatnih korisnika i čak šest akrobatskih grupa kao najupečatljivijih predstavnika veštine letelja: Italijanske „freće trikolori“ sa deset aviona „ermaki MB-339″, turske „turkiš stars“ na supersoničnim F-5 „tajger“, švajcarske „patroli svis“ takođe na F-5, poljske „belo-crvene iskre“ na školskim TS-11 „iskra“, hrvatska „Krila Oluje“ na turboelisnim „pilatus“ PC-9 i civilna akro grupa „brajtling džet tim“ na L-39 „albatrosima“ koju sponzorise proizvođač popularnih satova.

Srbiju je predstavila u letačkom delu programa Vojska Srbije, odnosno potpukovnik Saša Ristić koji je prikazao domaći „super galeb“ („…među zverima od aviona“, kako je izjavio za TV B92″) a na zemlji su bili izloženi „oldtajmeri“ (u letnom stanju, doleteli do Kečkemeta i odleteli, op. aut.) „utva 66″ i skolski „galeb G-2″ iz aero kluba „Galeb“ pojačani info pultom Turističke organizacije Srbije, „na zajedničkom zadatku promocije zemlje“.

Da je TOS ozbiljno shvatila svoj posao i druženje i saradnju sa „oldtajmer avijacijom“ govori i količina podeljenog materijala koji potencijalne turiste poziva u Srbiju – kako je bila prevelika za putnicki automobil srednje kategorije (registrovan na 5 osoba), u Keckemet je stigla transportnim avionom VS, takođe srednje kategorije (nosivosti 5.5 tona).

Pavle Ðukić iz Turističke organizacije Srbije kaže da je ovo odlična prilika da mnogo ljudi, potencijalnih posetilaca, čuje za Srbiju i vidi šta naša zemlja ima da ponudi. Pema njegovim rečima, TOS će ubuduće više pažnje posvetiti upravo prezentaciji domaće ponude na vazduhoplovnim dešavnjima.

Od samostalnih nastupa atraktivnošću prikaza izdvojio se francuski „rafal“ dinamičnim i – što je za ovakve manifestacije važno – za publiku dopadljivim nastupom, kao i holandski i belgijski F-16 u čijim vazduhoplovstvima postoje tzv. „demo timovi“ sa jedinim zadatkom uvežbavanja i nastupanja na aeromitinzima za razliku od primerice srpskih pilota kojima je ovo samo jedna pored redovnih dužnosti. Na zemlji su većini posetilaca, naročito mlađih, bili najzanimljiviji avioni u koje je moglo da se uđe i postane pilot bar na trenutak – dok je za vazduhoplovce i entuzijaste koji je bilo iz skoro cele Evrope, ali i sa drugih kontinenata, prava premija bila videti izraeleske avione, parkirane prekoputa „oldajmera“ jugoslovenske avijacije, oko kojih su sve vreme bili agenti kao iz filma: tamne naočare, radio veza u uhu i naravno u savršenim odelima sa kravatama, ne mareći za temperaturu od 30-ak Celzijevih stepeni.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve