Loader

Ponovo o aferi „satelit“

20.maj,11:46

Sredinom maja u nekoliko medija je podgrejana „afera“ satelit, stara pet godina, mada nije jasno zašto je podgrejana baš sada.

Sporni ugovor o zakupu izraelskog satelita za vojne potrebe SR Jugoslavije, vredan 44.900.000 evra, potpisao je 4. juna 2005. godine tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić sa firmom „Imidžset internešnal“. Posrednik je bila firma sa Devičanskih ostrva – „Carmina creek corporation“, čiji je vlasnik bio i Džefri Štajner, koji je preminuo pre tri godine.

Zbog potpisivanja ovog spornog ugovora protiv Davinića je vođena istraga pred Višim sudom u Beogradu, koja je nedavno okončana. Postupak je u jednom trenutku bio obustavljen, pošto je u novembru 2008. krivično vanpretresno veće, nekadašnjeg Okružnog suda potvrdilo odluku istražnog sudije da ne postoji sumnja da je Davinić počinio zloupotrebu službenog položaja. Međutim, Vrhovni sud Srbije je poništio ovu odluku. Istraga je nastavljena i predmet je prosleđen tužilaštvu koje treba da donese odluku ima li osnova da se podigne optužnica ili ne. Sporni ugovor i rezultati istrage sprovedene u Ministarstvu odbrane su pod oznakom državne tajne SCG, pa u sferi nagađanja ostaju odgovori na pitanja da li je za sporni ugovor postojala odluka Vrhovnog saveta odbrane, Saveta ministara da se iznajmi satelit, kojim bi se kontrolisala teritorija Kosova. Blic nedelje tvrdi da ima saznanja o tome da je Davinić za parafiranje ugovora posedovao i odobrenje Saveta ministara.

Šutanovac: Na sud

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je odgovorni za „enormnu štetu“ nanetu Srbiji u slučaju iznajmljivanja izraelskog satelita treba da se nažu pred sudom. „Ne vidim na koji je način moguće da država dođe u situaciju da duguje toliki novac, a da neko ko je zloupotrebio službeni položaj još nije pozvan da odgovora što je to učinio“, rekao je Šutanovac, a prenosi Blic. Šutanovac je dodao da je svaka odgovornost individualna, pogotovo kad „neko dozvoli sebi da na volšeban način potpiše nešto na više strana i konačno kao ugovor“, nakon čega saopšti da je to učinio smatrajući da ugovor nije validan, izjavio je Šutanovac.

Davinić je tvrdio da je potpisao samo predugovor, međutim Međunarodni arbitražni sud u Parizu je pre dve godine presudio da je Srbija dužna da Izraelu plati 36 miliona evra zbog nepoštovanja ugovora…

Poslednje informacije vezane za čitav slučaj uglavnom se svode na to da je istraga protiv Davinića završena početkom maja a mediji prenose informacije poverljivih izvora, da će optužnica protiv njega biti podignuta krajem maja. Pored toga, glavna vest je „teorija“ da je Srbija mogla da se nagodi sa Izraelom, a da to nije učinila, o kojoj je govorio Miodrag Isakov, nekadašnji ambasador u Izraelu.

Isakov u izjavi za „Blic“ tvrdi da očito nije bilo volje vlasti da se spor oko iznajmljivanja satelita reši, a „sve je moglo da bude drugačije i da se ne plaća višemilionska kaznena suma“.

„Moja teorija, pretpostavka na osnovu svega sa čime sam upoznat tokom poslednjih godina jeste da namerno nije završen spor protiv Davinića u Srbiji. Svi razgovori koje sam vodio sa Izraelcima bili su ponude koje su se kretale oko 22 miliona evra, a ugovor koji je u Srbiji sklopljen iznosi 45 miliona evra. To znači da je polovina milionske sume bila višak koji treba da ide nekome, a zna se da ‘isplata’ ide tek kada se plati ceo ugovoreni posao“, rekao je Isakov.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve