Loader

Štrajk prosvetnih radnika

Tri koverte od jednog sindikata

02.septembar,14:23

S obzirom na događanja pred svaki početak školske godine, može se reći da će i ovaj 1.septembar početi uobičajeno, u štrajku. Trećina osmogodišnjih škola neće raditi, a od četvrtka, 2. septembra, svi će se naći u klupama. Kako najavljuju, možda ne zadugo

Pre nekoliko dana činilo se da će broj škola kojima će sreda (1. septembar) biti neradan dan obuhvatiti skoro svih 1830 obrazovno vaspitnih ustanova u Srbiji. Naime, krajem avgusta četiri sindikata obrazovanja zapretili su štrajkom. Brzo je usledio razgovor sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, gde je većina njih ipak umirena obećanjem da će Vlada uskoro potegnuti pitanje većeg izdvajanja za prosvetu, odmrzavanja zarada zaposlenih u školama i njihovom povećanju. Predstavnici triju sindikata, Sindikata obrazovanja Srbije, granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije odustali su potom od štrajka. Međutim, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), u koju je učlanjeno 660 od 1830 škola u Srbiji, nije bila zadovoljna razgovorom sa ministrom. Usledio je još jedan sastanak, ali ni on nije urodio plodom.

Predsednik Unije Leonard Erdelji je najavio za prvi dan školske godine okupljanje prosvetnih radnika, članicâ USPRS-a, na Trgu Nikole Pašića tačno u podne, kada će uslediti protestna šetnja koja će se završiti ispred Vlade Srbije predajom zahteva. Uporni u održavanju štrajka upozorenja, u ovom sindikatu naglašavaju da ministar Žarko Obradović nije počeo da radi na Programu za stabilan obrazovni sistem koji mu je dostavljen u aprilu. U junu ove godine, USPRS je već najavio štrajk jer se ne radi ni na jednoj od osam tačaka pomenutog programa. Naglasili su da je materijalni položaj zaposlenih u prosveti samo jedan od zahteva, ne najvažniji. U Programu se, između ostalog, traži donošenje strategije razvoja obrazovnog sistema, veće ulaganje za obrazovanje, reforma gimnazija, kao i racionalizacija mreže škola i broja zaposlenih. Kako je izjavio Leonard Erdelji, oni su svesni da ne može sve da se reši odmah, ali da je po njihovom mišljenju polovina zahteva rešiva do sredine septembra.

„Naše obrazovanje je u dubokoj decenijskoj krizi, i finansijskoj i strategijskoj, koja je sada kulminirala“, smatra predsednik USPRS-a, dodajući da Ministarstvo mora da reši „haos u obrazovanju“ i da ih ništa neće sprečiti da održe štrajk. On je, takođe, zamerio vlastima da uvode inkluziju, a da niko za to nije pripremljen.

„Nastavnici neće da snose odgovornost za propast prosvete i zato ćemo poruku ‘Odričete se obrazovanja, odričete se budućnosti’ u žutoj, plavoj i crvenoj koverti predati predsedniku Tadiću, premijeru Cvetkoviću i ministru Obradoviću“, kazao je Erdelji. Kao poseban problem ističe se upis u škole 3000 dece koja nisu prošla pripremnu nastavu.

Međutim, kako kažu u USPRS-u, u pitanju je samo štrajk upozorenja i na radost ili na žalost đaka trajaće samo jedan dan. Zanimljivo je da, prema pisanju jednog dnevnog lista, predstavnici ostalih prosvetnih sindikata „nisu pozvani da učestvuju u protestu pošto ne razumeju baš najbolje zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika“.

Za razliku od tog sindikata, ostali su ohrabreni razgovorom sa ministrom, mada i oni najavljuju štrajk ukoliko se obećano ne ispuni.

Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) odlučio je da se o eventualnom štrajku izjasni nakon sastanka koji će sindikati imati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Predsednik SOS-a Branislav Pavlović više puta je ponovio da se njima ne žuri sa štrajkom. Kao bitna stavka ističe se zamrzavanje plata kojima je, po njegovim rečima, u prethodne dve godine vrednost realno opala za 21 odsto. Prethodni razgovor sa ministrom Obradovićem za njih bio je obećavajući. Sam ministar tvrdi da će uraditi sve što može ali i da se ekonomske mogućnosti zemlje moraju uvažavati.

Još ranije, granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ najavio je da će o štrajku odlučivati 7. septembra.

Sindikat radnika u prosveti složio se sa ministrom da nije vreme za štrajkove jer Vladi treba dati mogućnost da u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) utvrdi okvir za preciznije razgovore o platama. Iz tog sindikata naglašeno je da zarade zaposlenih u prosveti treba uskladiti sa povećanjem cena na malo, kao i da su oni sada ispod republičkog proseka iako većina zaposlenih ima visoko obrazovanje. Ponovio je, kao i njegove kolege, da su neophodna veća izdvajanja iz budžeta za obrazovanje.

Kada je novac u pitanju, sve oči su uprte u MMF. Nakon razgovora s njima znaće se koliko je moguće odmrznuti i povećati plate. „Da se razumemo, niko ne dovodi u pitanje povećanje plata, već je pitanje kada će se to dogoditi“, izjavio je ministar Žarko Obradović. No, baš to pitanje i jeste obično uzrok najvećih problema.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve