Loader

Komentar dana

Hajde da se lažemo

22.novembar,09:49

Šta govori savezništvo Francuske sa Srbijom 1914. i Kosovom 1999.

Kurtoazne izjave diplomata i fraze evropskih birokrata su jedno, stvarni ugled zemlje sasvim drugo. U tom kontekstu, često se čuje kako razvijeni svijet i dalje gleda na Srbiju kroz dioptriju ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Ali, koliko li je to zaista čudno?

Na istoj televiziji i kod istog voditelja naime, uživo se uključio iz pritvorske jedinice Haškog tribunala Ratko Mladić i svega četiri dana kasnije, na svoj već standardni način, gostovao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Prvi je, između ostalog, pozdravio suborca Vojislava Šešelja u studiju, a drugi je – bar tokom devedesetih – dijelio iste vrijednosti sa obojicom. Ovo svakako nije vijest od značaja za globalnu cijenu nafte, ali daje poprilično jasnu sliku prilika u Srbiji. I još nešto, pride: dok Šešelj, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Veselin Šljivančanin zajedno sa drugim haškim osuđenicima uživaju status počasnih građana, o djelima zbog kojih su odgovarali i, posebno, njihovim žrtvama, jedva da itko iz vlasti igdje išta proslovi, a i tada pod prinudom i uz neizbježnu relativizaciju. Biće da je ovakav pristup posebno na cijeni u Briselu, Berlinu ili Parizu, pravi odmak od „naše ružne prošlosti“ i doprinosi prestižu zemlje – ako ćemo se lagati.

Vućić na Hepiju nije spomenuo Mladića ni jednom riječju, valjda je to za njega nešto sasvim normalno i primjereno. Zauzvrat, pozvao je svoje naprednjake da nigdje ništa ne govore protiv medija. Znači li to da će i on prestati da „Vreme“ naziva „tajkunskim listom“ ili „Miškovićevom novinom“, N1 „američkom televizijom“ i „ekspoziturom Dragana Đilasa“, a novinare RTS-a napadati da „idu plakati u prostorije Vuka Jeremića“? Hoće li skinuta izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića ponovo biti okačena u lazarevačkoj biblioteci „Dimitrije Tucović“? „Malo morgen“, rekao bi Slobodan Milošević. Viktor Orban, Vladimir Putin i, nadasve, Tajip Erdogan ni u čemu od pobrojanog ne vide problem. Naprotiv. Kakav ih glas prati van granica njihovih država – zna se. Također – i koliko druženje sa nekim od ove trojice imponira Vučiću; uvijek nešto novo nauči.

U tom smislu – stvarnom međunarodnom ugledu Srbije, dakle – svašta se još može reći. Na primjer, o izborima bez fer i poštenih uvjeta, o egzaltiranom učešću u raspirivanju nastavka rata na verbalni način u bivšoj Jugoslaviji, o bujanju korupcije, o pritiscima na pravosuđe, o razaranju institucija, o sumnjivim poslovima poput Telekomove kupovine Kopernikusa ili Beograda na vodi, o ciničnim kršenjima zakona, o rastu autoritarnosti, o atmosferi straha, o tabolidnom linču, o masovnom napuštanju zemlje mladih i obrazovanih ljudi, o još mnogo, mnogo toga… To što nikog osim nas zbog ovog ne boli glava, zasigurno nije znak poštovanja u onom dijelu Evrope čiji dio, makar verbalno, želimo postati. Zato i Vučićevo hvalisanje sa 60 sastanaka sa stranim premijerima i 25 sa šefovima država od kako je postao predsjednik Srbije ne znači ama baš ništa i dolazi kao vađenje pred svojim biračima zbog poniženja u Parizu.

A kad smo već kod toga, dvije činjenice: Srbija i Francuska bile su saveznice 1914, Kosovo i Francuska 1999. To bi vazda trebali imati na umu kad god je riječ o sadašnjim nosiocima vlasti u zemlji, njihovom i njenom ugledu u svijetu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve