Loader

Preminuo Ljubiša Rajić

07.jun,14:51

Ljubiša Rajić, ugledni profesor skandinavistike na beogradskom Filološkom fakultetu i dosledni kritičar Miloševićeve i postpetooktobarske vlasti u Srbiji, preminuo je posle duge i teške bolesti u ponedeljak, 4. juna, u 65. godini.

Rođen u 1947. godine u Beogradu. Tu je završio osnovnu školu, gimnaziju, i počeo studije elektrotehnike. Ubrzo je dobio stipendiju za usavršavanje norveškog jezika pa je od 1968. do 1975. studirao nordistiku na Institutu za nordistiku Univerziteta u Oslu gde je i diplomirao.

U Norveškoj je uz studije radio raznovrsne poslove: bio je nastavnik norveškog jezika, sudski tumač, prevodilac, lektor za srpskohrvatski jezik…

Magistrirao je 1979. na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1986. godine. Dve godine kasnije osnovao je Grupu za skandinavske jezike i književnosti. U 2004. godini ova Grupa za skandinavistiku na Filološkom fakultetu proglašena je od strane Švedskog instituta za najbolju instituciju te vrste u svetu u 2004. godini u konkurenciji oko 250 institucija na kojima se drži nastava švedskog jezika, književnosti i kulture.

Rajić je bio u javnosti poznat kao dosledni i uporni kritičar režima Slobodana Miloševića. Nakon toga bio je i kritičar postpetooktobarske vlasti. Jedan je od autora nacrta Zakona o univerzitetu, a bio je član Saveta Beogradskog Univerziteta.

Predavao je u Beogradskoj otvorenoj školi, Centru za ženske studije i bio je aktivan u Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži.

Bio je inostrani član Akademije nauka Norveške i dobitnik najviših odlikovanja Finske, Švedske i Norveške za zasluge za širenje skandinavske kulture u inostranstvu.

Poslednje izdanje

Nova Vlada Srbije

Ljudi bez svojstava i karaktera Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve