Loader

Preminuo Francuz Bris Taton

01.oktobar,12:09

Državni organi nagoveštavaju obračun sa huliganima i "navijačkom mafijom"

Francuz Bris Taton, koga su huligani napali u centru Beograda, preminuo je u utorak u 10 sati u Kliničkom centru Srbije, potvrdio je agenciji Beta portparol KCS Drago Jovanović. Taton je pretučen 17. septembra u jednom kafiću na Obilićevom vencu u centru Beograda usred bela dana dok je sa prijateljima pred utakmicu beogradskog Partizana i francuskog Tuluza pio piće. (Opširnije o čitavom slučaju u idućem broju „Vremena“ koje izlazi u četvrtak)

Učestalo nasilje usmereno protiv stranaca izazvalo je široku polemiku u društvu i nateralo državne organe da hitno nešto preduzmu. Bezbednosne službe su u četvrtak Savetu za borbu protiv nasilja u sportu predali podatke o kriminalcima koji navodno koriste navijačke grupe najvećih srpskih fudbalskih klubova kao „paravan za klasične mafijaške organizacije i koje godinama zgrću ogroman novac od kriminala“, prenosi „Press“ i još piše da bi policija uskoro mogla da krene u veliku akciju protiv „navijačke mafije“

Huligani, navijači, ultradesničari, tabadžije, homofobisti, bacači baklji u pune autobuse, nasilnici, maloletni delikventi i drugi, kao što plakati u Beogradu kažu – neljudi, su bili više nego „aktivni“ u septembru. Život je izgubio jedan mladić, povređeno je četvoro stranaca i više od deset državljana Srbije koji jednostavno nisu imali sreće što su našli na putu nasilničkim grupama. Uhapšeno je preko stotinu lica osumnjičenih za nasilničko ponašanje i ugrožavanje javnog reda i mira.

Događaji u kojima su stradali Lekvel Kale, u javnosti poznatiji kao „državljanin Libije“, Džejms Braun – „Australijski državljanin“, Kraudi Dž. Entoni – „Britanac“ i „navijač Tuluza“ Bris Taton, neće uticati na dobijanje belog šengena za Srbiju, ali će ući u godišnji izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, rekao je potpredsednik vlade Božidar Đelić. Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral je za „Blic“ rekao da ga „iznenađuje što još nije pronađen način borbe protiv tog zla“, ali da Francuska neće menjati svoju politiku prema Srbiji i njenim integracijama u Evropsku Uniju.

Da je vlast odlučila da nešto menja u odnosu sa navijačima videlo se već prošlog vikenda na novosadskom stadionu „Karađorđe“. Na tribinama su po prvi put u istoriji srpskog fudbala sedeli sudija za prekršaje i javni tužilac s namerom da na licu mesta osude prekršioce pravila sportskog navijanja. Nikakvih incidenata nije bilo, s obzirom na to da je policija na ulazu u stadion pre početka meča privela 46 osoba koje su ili bile pijane ili kod sebe imale zabranjenu pirotehniku.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve