Loader

Srbija i Kina: Potvrđivanje dobrih odnosa

20.avgust,23:18

Kako teče treća Tadićeva poseta Kini, šta je sve rečeno i učinjeno

Dobri bilateralni odnosi Srbije i Kine biće potvrđeni potpisivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić koji se nalazi u višednevnoj poseti Pekingu.

Tadiću je ovo treća poseta Kini u poslednje četiri godine. Predsednici Srbije i Kine, Boris Tadić i Hu Đintao složili su se tokom susreta u četvrtak, 20. avgusta, da produbljivanje prijateljskih odnosa i uspostavljanje strateškog partnerstva predstavlja zajedničku težnju dva naroda i da je to od suštinskog interesa za obe države.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka navodi se da su dvojica predsednika postigla široki konsenzus o daljem jačanju saradnje Srbije i Kine u raznim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Istog dana, srpski ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić i kineski ministar trgovine Čen Deming potpisali su sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Jedan od poslova koji su potvrđeni tokom posete srpske delegacije Pekingu je izgradnja mosta koji će spojiti dva dela Beograda – Zemun i Borču. „Naša Vlada je spremna da kineskim građevinskim kompanijama omogući infrastrukturne poslove u Srbiji u iznosu od milijardu evra. Samo u Beogradu planiramo da gradimo pet mostova preko Dunava i Save. Jedan od tih mostova, most Zemun – Borča biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine“ rekao je Tadić.

Boris Tadić je u četvrtak u Pekingu učestvovao i na Trgovinsko-investicionom forumu, kom su prisustvovali predstavnici brojnih kineskih kompanija.

U svom obraćanju učesnicima na Trgovinsko-investicionom forumu Tadić je naglasio značaj partnerstva Srbije i Kine na ekonomskom planu. On je ocenio da su ovo istorijski trenuci za Srbiju, sada kada Kina postaje njen ključni strateški partner na azijskom kontinentu i istakao da bi mnoge zemlje u svetu danas rado menjale mesto sa Srbijom i potpisale sa Kinom sporazum ovakvog značaja.

„Zadovoljan sam što imamo priliku da to učinimo, u trenutku kada se svetska geopolitiška situacija menja i redefiniše“, rekao je Tadić, koji je naglasio da strateško partnerstvo Srbije i Kine proističe iz dugogodišnjeg prijateljstva dve zemlje.

„Centralni geopolitički položaj Srbije na Balkanu čini je mestom saradnje svih zemalja našeg regiona“, dodao je Tadić, i dodao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima ugovor sa EU, ali i sa Ruskom federacijom, Turskom, Belorusijom, kao i sa regionom CEFTA.

Prema rečima Tadića, prijateljstvo dve zemlje je bazirano i na principijelnom stavu Srbije o „jednoj Kini“ i na podršci koju Kina daje naporima Srbije da mirnim putem i poštujući međunarodno pravo, brani vlastiti integritet na Kosovu i Metohiji.

„Želim da naglasim da je Srbija u proteklim godinama imala tri stuba spoljne politike, Brisel, Vašington i Moskvu. Sada mogu sa izrazitim zadovoljstvom da potvrdim da je Srbija dobila i svoj četvrti oslonac – Peking“, poručio je Tadić.

„Zahvalni smo na principijelnoj podršci NR Kine naporima da očuvamo naš teritorijalni integritet i veoma cenimo što je Kina podnela svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu oko ocene legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“, naglasio je Tadić i potvrdio da Srbija podržava politiku „jedne Kine“ i da takav njen pristup neće biti promenjen.

Pročitajte zajedničku izjavu koju su potpisali Boris Tadić i Hu Đintao.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve