Loader

Predsednik još jedan dan

05.april,11:46

Na pitanje kako se oseća sada kada je odlučio da skrati mandat, predsednik Tadić odgovorio je: "Osećam se super".

Predsednik Srbije Boris Tadić je saopštio da je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori. FOTO TANJUG

Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je odluku da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori. Za sada je ostavka samo najava, a Tadić će u četvrtak, 5. aprila zvaničnim pismom o tome obavestiti predsednicu parlamenta Slavicu Đukić Dejanović. Nakon toga će moći da se započnu potrebne zakonske radnje koje će obezbediti izborni proces.

Mandat predsednika Tadića prestaje kada odluka o skraćenju mandata stigne u Skupštinu Srbije. Dužnosti predsednika države preuzeće, po Ustavu, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će predsedničke izbore raspisati tek kada u parlament stigne zvanično obaveštenje predsednika Republike o odluci da je skratio svoj mandant.

„Kada zvanično dobijem informaciju presednika tada ću raspisati izbore, i to neće biti danas“, rekla je predsednica Skupštine. Ona je precizirala da ima obavezu da do 7. aprila raspiše izbore za predsednika, ukoliko bi oni bili održani zajedno sa parlamentanim, pokrajinskim i lokalnim.

Slavica Đukić Dejanović je takođe rekla da nije iznenđenje oduka predsednika da skrati mandat.

Povodom kandidature na predstojećim izborima Tadić je rekao: „Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji“.

On je ocenio da će izbori biti teški, ali i prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu.

„Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje“, rekao je Tadić i istakao da Srbija neće priznati Kosovo.

„Predsednik sam još danas i sutra“, rekao je Tadić. Sutra ću, dodao je, poslati pismo predsednici Skupštine Srbije, koja će posle toga raspisati izbore za 6. maj. On je dodao da bi bio smanjen prostor za reforme ukoliko bi izbori bili održavani u različito vreme, te da su mu građani, sa kojima je u poslednje vreme imao mnogo prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

Predsednik Boris Tadić rekao je da veliku šansu da budu kandidati za premijera imaju dve žene. „Veliku šansu imaju dve kandidatkinje, ali to nisu one koje se pominju u medijima“, rekao je Tadić u razgovoru sa novinarima. Na pitanje kako se oseća sada kada je odlučio da skrati mandat i omogući i predsedničke izbore, odgovorio je: „Osećam se super“.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme. „Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da učestvuju u ekonomskim reformama. Nastavićemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanju konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povećanju broja radnih mesta“, objasnio je Tadić.

„Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju“, našalio se Tadić, ali je dodao da je uveren u pobedu. Tadić je takođe rekao će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države. Predsednik Srbije naglasio je da na na izbore gleda iz ugla sportske dimenzije te da će poštovati svakog svog rivala.

Nakon pomentuog saopštenja Borisa Tadića, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je povodom raspisivanja izbora takođe izjavio da je uveren da će pobediti na izborima za predsednika Republike.

„Nadam se da će predsednička izborna kampanja biti fer, zasnovana na programima, a ne kao dosadašnja parlamentarna“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Nikolić je istakao da je Tadić trebalo da skrati mandat još prošle godine i da tada budu opšti izbori, jer Vlada Srbije nije ništa uradila za prethodnih godinu dana, već je to izgubljeno vreme.

Procedura kandidovanja predsednika

Prema Zakonu o izboru predsednika kandidata za
predsednika Republike mogu da predlože registrovana stranka, koalicija
političkih stranaka i grupa građana koju osniva najmanje deset birača
čiji potpisi moraju biti overeni kod suda. Ta grupa ne mora da ima
naziv.

Za podnošenje kandidature potrebno je predati i najmanje 10.000
potpisa birača overenih kod suda, a birač može potpisom podržati samo
jednog kandidata.

Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK)
najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Predlagač kandidata može da povuče predlog do dana utvrđivanja liste
kandidata za izbor predsednika Republike, a do tada može da odustane i
kandidat.

RIK treba da utvrdi listu kandidata za izbor predsednika Republike
najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u „Službenom
glasniku Republike Srbije“ narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

r.s.v.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve